Joey van Aken, fractieleider PvdA in Bergen op Zoom
Volledig scherm
Joey van Aken, fractieleider PvdA in Bergen op Zoom © Franka Van Der Rijt

PvdA Bergen op Zoom stapt uit overleg nieuwe coalitie

BERGEN OP ZOOM - De PvdA Bergen op Zoom haakt af bij het overleg om te komen tot  een nieuwe coalitie. De partij kan zich niet vinden in het vormen van een interim bestuur met deeltijd wethouders. 

Dat is waar Arjan van der Weegen (GBWP) en bestuursadviseur Ad Verbogt op aansturen  vanwege de coronacrisis. De twaalf fracties werken aan een harde reset, er moet een nieuwe coalitie komen om Bergen op Zoom uit de bestuurscrisis te trekken. De afgelopen weken stonden de neuzen van de twaalf fracties sinds lange tijd dezelfde kant op. Daar is nu door het afhaken van de PvdA een einde aan gekomen.

Onnodig groot college

Het proces om tot een volledige reset te komen loopt vanwege het coronavirus noodgedwongen vertraging op omdat er niet gezamenlijk overlegd kan worden. Omdat de gemeente wel bestuurd moet worden is het voorstel van Van der Weegen en Verbogt om tot 1 september een interim bestuur aan te stellen, 

,,Het zorgt voor een onnodig groot college , waarbij onderwerpen verdeeld moeten worden onder zes wethouders", stelt fractievoorzitter Joey van Aken. Het college telde vijf wethouders waarvan er twee vertrokken zijn. ,,Het plan is nu om drie wethouders aan te stellen voor de twee fulltime functies”, weet Van Aken. ,,Het betekent dat er met deeltijd wethouders wordt gewerkt. Dit komt de organisatorische kwaliteitsslag die de gemeente wil maken niet ten goede.”  

Vrees voor wachtgeldregelingen

Daarnaast vreest de partij dat er door deze keuze in de toekomst meer wachtregelingen voor wethouders bij de gemeente Bergen op Zoom  ontstaan. ,,Wij  hechten waarde aan een formatie voor de lange termijn, dus tot het eind van deze raadsperiode. Onze voorkeur gaat  daarbij uit naar fulltime-wethouders, die 24/7 met de job bezig zijn.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom