Volledig scherm
Sylvia Pistorius is vrijdagochtend op het gemeentehuis in haar woonplaats in het zonnetje gezet. © Tonny Presser © 2018

Rolschaatster Sylvia Pistorius uit Hoogerheide in zonnetje gezet

HOOGERHEIDE - De 25-jarige Sylvia Pistorius heeft al vijftien nationale kampioenschappen in verschillende rolschaatsdisciplines op haar naam staan. In mei werd ze Nederlands kampioen rolschaatsen in de senior categorie. Vrijdagochtend werd ze door de Woensdrechtse burgemeester Steven Adriaansen in de bloemetjes gezet vanwege haar laatste nationale kampioenschap. 

,,Het wordt zo een beetje een jaarlijkse traditie om jou te huldigen. Kunnen we al een afspraak maken voor de volgende huldiging", lachte Adriaansen. 

Pistorius is trots op haar nationale palmares, maar is dit jaar begonnen om zich internationaal  op de kaart te zetten. En ook daar doet ze al in de top mee. Een maand geleden won ze een grote internationale wedstrijd in Italië. ,,In Nederland is rolschaatsen een vrij onbekende sport maar in landen als Frankrijk, Italië en Argentinië is rolschaatsen een absolute topsport", zegt ze. 

WK in Frankrijk

Quote

In het buitenland zijn er rolschaat­sers die van de sport kunnen leven, maar in mijn geval kost het alleen maar veel geld.

Sylvia Pistorius

De volgende grote wedstrijd waar ze aan deel gaat nemen is het WK dat in oktober in Frankrijk wordt gehouden. In september is er ook nog het EK in Portugal. Ze weet nog niet of ze naar Portugal gaat. ,,Ik moet al die reizen zelf bekostigen dus ik denk dat het helaas alleen maar het WK wordt", zegt ze. ,,In het buitenland zijn er rolschaatsers die van de sport kunnen leven maar in mijn geval kost het alleen maar veel geld. Behalve het reizen moet ik ook mijn kostuums en de choreograaf uit eigen zak betalen". 

Pistorius denkt dat ze geen kanshebber is voor een medaille bij het WK. ,,Mijn streven is een plek bij de eerste tien. Dan behoor ik tot de internationale top.''  

Pistorius werkt bij de dagbesteding van een verzorgingstehuis en naast dat werk gaat ze zes avonden per week naar Nieuwegein waar ze traint in een grote hal. Ook geeft ze regelmatig les aan jonge rolschaatsers. En dan heeft ze ook nog regelmatig klusjes voor de TV. ,,Ik heb onder meer op mogen treden bij de BZT show, de show van Jan Dino Asporaat en het sportgala waar de Nederlandse sporters van het jaar bekend werden gemaakt. Dat zijn heel leuke klusjes tussendoor."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom