Volledig scherm
© Thinkstock

Slaan met bierglas tijdens megaknokpartij: taakstraf voor Steenbergenaar

BREDA - Een 28-jarige Steenbergenaar hoeft niet de cel in voor poging tot doodslag. Dat hij een plaatsgenoot tijdens een heftige knokpartij met een bierglas in diens nek sloeg, rekent de rechtbank in Breda hem aan als poging tot zware mishandeling.

Daarvoor krijgt hij een taakstraf van 180 uur. En hij moet de gedupeerde een schadevergoeding betalen van bijna 2.500 euro, waarvan 1.500 smartengeld. Het slachtoffer heeft aan het voorval een lelijk litteken overgehouden op een wang en in zijn nek.

De opgelegde straf is aanmerkelijk lager dan de eis van de officier van justitie. Die had voor poging tot doodslag 12 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk gevorderd. 

Niet fataal

De advocaat van de verdachte voerde echter aan dat het slachtoffer niet is geraakt op een plek die hem fataal had kunnen worden. Ook sloeg zijn cliënt met een onbeschadigd glas. De rechtbank gaat erin mee dat dit volgens de jurisprudentie geen poging tot doodslag oplevert.

Bij de strafmaat is er ook rekening mee gehouden dat de veroordelde nooit eerder in aanraking is geweest met politie of justitie. Wel verwerpt de rechtbank het beroep op noodweer.

Gigantisch slagveld

Al ging het er op die late zondagavond 28 oktober 2018 van beide kanten niet zachtzinnig aan toe. De confrontatie tussen twee rivaliserende groepen op de Markt in Steenbergen had veel weg van een wildwesttafereel. Er waren enkele tientallen mensen bij betrokken. Op camerabeelden was ook een gigantisch slagveld te zien.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom