Volledig scherm
Archiefbeeld Antoniusmolen Halsteren © Archiefbeeld BN DeStem

Stagnatie dreigt voor bouwplannen Antoniusmolen in Halsteren

HALSTEREN - De vereniging de Westbrabantse Molens en het Zorghuys Steenbergen moeten zo snel mogelijk met elkaar aan tafel, om te voorkomen dat er een impasse ontstaat rond de bouwplannen op het terrein achter de Antoniusmolen. De Dorpsraad Halsteren roept het Zorghuys ook op om haar plannen op de kortst mogelijke termijn te delen met de omgeving. ,,Nu is er teveel ruis op de lijn,” stelde Dorpsraad-voorzitter Piet Soffers donderdagavond vast. 

Authentiek

Molenaarszoon Sjef Robben heeft als inwoner van Halsteren een brief geschreven over de kwestie. Robben, ook lid van de Westbrabantse Molens, hoopt dat de woonzorgvoorziening kan worden ingepast in de bestaande gebouwen. ,,Het molenterrein is authentiek. Hier is alles onveranderd. Dat vindt je bijna nergens meer. Straks is het hele aanzien weg.'' 

Eerder al maakte Westbrabantse Molens bezwaar, als vereniging die zich inzet voor behoud van erfgoed. Grondeigenaar Piet Withagen, ook aanwezig op de bijeenkomst van de Dorpsraad, snapt het probleem niet. ,,Het is oude meuk. De schuur staat op instorten. Wat jullie willen, kan niet. Er moet iets gebeuren, anders dreigt verdere verpaupering. Dit is een schitterend plan met toekomst.” 

Kleinschalige woonvoorziening

Het Zorghuys wil ter plekke een kleinschalige woonvoorziening voor dementerende ouderen en palliatieve cliënten ontwikkelen. Het plan gaat uit van vijftien bewoners die er straks 24-uurszorg en dagopvang krijgen. Het ontwerp ligt volgens Withagen op dit moment bij de gemeentelijke welstandscommissie. ,,Daar is enthousiast gereageerd.”

De molenaarswoning is niet monumentaal en moet wijken, net als de opstallen. De oprit blijft ongewijzigd en het te realiseren hoofdgebouw achter de molen krijgt de uitstraling van een boerderij, met mogelijk zelfs een rieten dak. 

De molen zelf is een rijksmonument uit 1817. Als het plan rondkomt schenkt Withagen de molen en het voorterrein aan de Stichting Vrienden van de Antoniusmolen. Bij vertraging blaast hij de plannen af. ,,Ik moet nu steeds investeren om de boel overeind te houden. Het houdt een keer op.‘’

  1. Huis vol gestolen spullen in Brasschaat, waarschijnlijk ook afkomstig van diefstallen in Zuidwest-Brabant

    Huis vol gestolen spullen in Brasschaat, waarschijn­lijk ook afkomstig van diefstal­len in Zuid­west-Bra­bant

    BRASSCHAAT - Een inwoner van het Belgische Brasschaat bleek zijn huis en garage te hebben volgestouwd met gestolen waar. De Belgische politie trof onder meer gouden en zilveren sieraden, fietsen, flatscreens en gereedschappen aan en vermoedt dat de buit deels afkomstig is van inbraken gepleegd in Zuidwest-Brabant. Dat meldt de politie van Bergen op Zoom zaterdag op haar Facebookpagina.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom