Archieffoto van de voormalige kerk aan het Piusplein. De gemeente blijft vasthouden aan een wijkfunctie.
Volledig scherm
Archieffoto van de voormalige kerk aan het Piusplein. De gemeente blijft vasthouden aan een wijkfunctie.

Stekker uit plan Heilig Hartkerk: basisschool verhuist niet naar nieuwe wijkgebouw

BERGEN OP ZOOM - De plannen voor het nieuwe wijkcentrum aan het Piusplein in Bergen op Zoom gaan voorlopig niet door. De verbouwing van de voormalige Heilige Hart van Jezuskerk zou onder andere nieuwbouw opleveren voor basisschool De Grebbe. Maar de Lowys Porquinstichting (LPS), waar die school onder valt, heeft zich teruggetrokken. 

,,Het werd voor ons, maar ook voor de kleinere partners, te duur”, legt bestuurslid Els Kooijmans van LPS uit. Een aantal jaar geleden maakten LPS, de gemeente Bergen op Zoom, Stadlander en de Lievevrouweparochie (eigenaar van de kerk) bekend samen te werken aan een nieuw wijkgebouw. Die zou meerdere functies krijgen. Alle activiteiten die nu plaatsvinden in wijkgebouw De Kastanje zouden bijvoorbeeld verhuizen naar het nieuwe centrum.

Exploitatie te duur

,,We zijn er al heel lang mee bezig. Er lagen inmiddels ook al tekeningen”, vertelt Kooijmans. ,,De Grebbe heeft al jaren recht op nieuwbouw. Maar we moeten naar het bredere plaatje kijken. En in de toekomst zou de exploitatie van de school op die locatie voor ons te duur zijn. Dat geldt ook voor de kleinere partners die gebruik zouden maken van het gebouw. Ze maakten zich zorgen om de kosten.”

LPS krijgt jaarlijks per leerlingenaantal voor elke school een bepaald bedrag van de overheid. ,,Als je veel geld kwijt bent aan de huur, dan kun je minder geld besteden aan leraren. En het is wel belangrijk dat er personeel voor de klas kan staan. We moesten dus reëel naar de toekomst kijken.”

Hoe nu verder?

Ouders zijn inmiddels ingelicht over het besluit van LPS om uit het plan te stappen. ,,Ze vinden het jammer, maar begrepen onze toelichting wel”, zegt Kooijmans. ,,Ook zij vinden het belangrijk dat het onderwijs wel door kan gaan.”

De komende tijd gaat LPS kijken hoe het nu verder moet met De Grebbe. Het huidige gebouw stamt uit 1959. ,,We hebben volgende week een gesprek met de gemeente. Die is al bezig met het opstellen van een plan voor alle basisscholen in Bergen op Zoom. Daarin is prioriteit voor De Grebbe.” Want naast nieuwbouw blijft het renoveren van het huidige pand ook tot de mogelijkheden behoren, zegt Kooijmans.

‘Meerwaarde voor wijk’

Woordvoerder Erwin Stander van de gemeente Bergen op Zoom zegt dat de gemeente het besluit van LPS respecteert. ,,We blijven contact houden, omdat de school een belangrijke voorziening is in de wijk.”

Hij kan nog niet zeggen wat er nu met het gebouw gaat gebeuren. ,,We moeten ons heroriënteren op de invulling. Het enige dat ik daarover kan zeggen is dat het een meerwaarde moet hebben voor de hele wijk.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom