Volledig scherm
De B.O.C. bij Millstream, waar zondag de Highland Games worden gehouden. Vlnr: Richard Jansen, Jan Hopmans, Albert Weterings en Sjack Snepvangers. © Pix4Profs-Ron Magielse

Strijd der sterken in Heimolen

BERGEN OP ZOOM/HEIMOLEN - Knuffelen met kalfjes, leren over oude ambachten en ondertussen sterke mannen en vrouwen zien zwoegen. Dat is in een notendop de Highland Games, die dit weekend voor het eerst plaatsvinden in Heimolen.

,,Het werd tijd om iets nieuws te organiseren”, zegt Albert Weterings, van de Bergse Ondernemers Club (B.O.C.). ,,We hebben in het verleden de Back to the 80's-feestjes georganiseerd en het BoZtoberfest opgezet. We wilden iets wat niet standaard is.” Zo kwamen de ondernemers terecht bij de Highland Games, een wedstrijd die moet aantonen welke deelnemer het allersterkste is. In Schotse kilts moeten ze bijvoorbeeld boomstammen werpen, grote tractorbanden omver werpen en touwtrekken.

Uitje voor het gezin

Het is wat groter geworden dan de B.O.C. van tevoren dacht. Zo is het zondag niet zomaar een wedstrijd, maar heeft de organisatie het Nederlands kampioenschap Highland Games binnengehaald. Of eigenlijk het kampioenschap van de Benelux, want er komen ook toppers uit België en Luxemburg. Op het terrein van melkveebedrijf Millstream in Heimolen zullen zij het tegen elkaar opnemen. ,,Voor Bergen op Zoom is dit geweldig”, zegt een enthousiaste Jan Hopmans. ,,We halen hiermee echt topsport naar de gemeente.”

Maar het is niet alleen topsport komende zondag. ,,We gaan het breed trekken, met een goed gevuld randprogramma”, zegt Weterings. ,,Het zijn niet zomaar wedstrijden op het grasveld. Het moet ook leuk zijn voor de kinderen. Een echt uitje voor het hele gezin.”

Fundament voor komende jaren

Kinderen en hun ouders kunnen zich dan ook volop vermaken: er zijn springkussens, kraampjes met oude ambachten, een rodeo-stier en foodtrucks. En de kinderen kunnen knuffelen met kalfjes. Die ten tijde van het gesprek nog niet waren geboren. ,,Die worden in de dagen voor het evenement geboren”, vertelt Sjack Snepvangers, eigenaar van Millstream.

Als het aan B.O.C. ligt, is het geen eenmalig feestje. ,,We willen hiermee een fundament leggen voor de komende jaren”, zegt Weterings. ,,En er een regionaal evenement van maken. Een weekend waarin je lekker naar buiten gaat, naar het platteland.”

De Highland Games beginnen zondag om 11 uur aan de Heimolen 41. De toegang is gratis. Een dag ervoor is er een feestavond in de tent op het terrein: de Schots&Scheef Party. Daar treden John de Bever dj Alex en Vinzzent op. Toegang daarvoor is tien euro per kaartje. 

  1. Personeel
    Van het land

    Personeel

    BERGEN OP ZOOM - September is altijd een drukke maand op het bedrijf. Al het oogstwerk komt tegelijkertijd en dat kan ook niet wachten. Mis je één dag met de snij- en spekbonenpluk? Dan zijn ze te groot en te dik. En blijven de appels te lang hangen, dan zijn ze overrijp en niet lekker meer. Nu lijkt dat alles simpel en ik kan me voorstellen dat je zegt: dan pluk je toch gewoon de appels en de bonen? Maar ondertussen moet ook dagelijks de suikermaïs, de bramen, de venkel, koolrabi, sla, pompoenen, peren en ga zo maar door worden geoogst.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom