Volledig scherm
© Thinkstock

Tholen wil geen robots, maar banen

THOLEN - Bedrijven die zich op Tholen willen vestigen, moeten noemenswaardige werkgelegenheid bieden. ,,We verkopen geen grond aan bedrijven die alleen met robots aan de slag gaan’’, stelt wethouder Frank Hommel. ,,Dat is goed voor een beetje ozb en een eenmalige grondopbrengst, maar wat wij vooral willen is werkgelegenheid.’’

Tijdens de vergadering van de commissie ruimte vertelde Hommel dat onlangs al een paar ondernemingen zijn doorverwezen, omdat ze toekomstige panden op bedrijventerrein Welgelegen enkel wilden gaan gebruiken voor opslag. Hij gaf toe dat de gemeente alleen in het begin zo sturend te werk kan gaan. ,,We kunnen niet afdwingen dat bedrijven hun werknemers nooit zullen vervangen door robots.’’ Desondanks probeert de gemeente er volgens hem alert op te zijn dat ondernemingen langdurig voor werkgelegenheid gaan zorgen.

Hommel liet verder weten dat na de zomer met de ondernemers gepraat gaat worden over een naamsverandering van het Thoolse bedrijventerrein. In een nota werd onlangs de naam ‘Businesspark A4 Tholen’ voorgesteld, om de gunstige ligging, vlakbij de snelweg, te benadrukken. ,,Maar het kan ook nog best iets anders worden’’, aldus de wethouder.

Broedende kip

Op een vraag hoe het staat met de komst van Compakboard wilde hij in de openbaarheid niet al te diep ingaan. Al enkele jaren gaan er geluiden dat de producent van agrovezelplaten een grote vestiging wil bouwen op Tholen. ,,We zijn nog in gesprek met het bedrijf. Ik heb eerder gezegd: laten we de broedende kip niet storen. Nou, hij broedt wat langer. ‘’

  1. Schuldgevoel
    Van het land

    Schuldge­voel

    Ik denk erover om op vakantie te gaan. Mét het vliegtuig! Een aantal jaar geleden zou ik daar geen twee keer over hebben nagedacht. Maar omdat vliegen zo ongelofelijk slecht is voor het milieu, heb ik daar tegenwoordig toch een schuldgevoel bij. En dat schuldgevoel heb ik steeds vaker. Als ik een plastic tasje nodig heb voor mijn aankopen bij de supermarkt bijvoorbeeld. Of als ik een pot chocopasta met palmolie uit Maleisië koop (al is het van ‘duurzame plantages’). Zelfs bij een stuk watermeloen. En dan heb ik het nog niet over de aanschaf van nieuwe kleren die ergens door overwerkte mensen in Bangladesh gemaakt worden.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom