Volledig scherm
Sven, Benji en Sebastiaan presenteren aan belangstellenden wat ze hebben geleerd tijdens hun natuurkundelessen. De basisschoolleerlingen volgden het pre-gymnasium-traject bij de Bergse middelbare school het Juvenaat. © Maarten Elst

Uitgebreid kennismaken met het Juvenaat in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Kennismaken met de middelbare school neemt steeds nieuwere vormen aan. Het Bergse gymnasium Juvenaat heeft tien weken lang elke dinsdagochtend zestig basisschoolleerlingen op bezoek gehad. Nog eens dertig leerlingen volgden een verkort pre-gymnasium-traject.

Een open dag kan zeker informatief zijn, maar hoe ervaar je het beste hoe het er op een middelbare school aan toe gaat? Door alvast enkele ochtenden te hebben meegelopen, zo moet het Juvenaat gedacht hebben toen het de afgelopen weken negentig extra scholieren binnen de schoolmuren had rondlopen. Tegelijkertijd vervult het Juvenaat de behoefte van deze basisschoolleerlingen die een extra uitdaging willen.

Camping Juvenaat

Via het thema 'Camping Juvenaat in Rome' leerden de toekomstige scholieren onder meer op het gebied van duurzaamheid en organiseren. ,,Ook leerden ze over mythes en de geschiedenis van het Romeinse Rijk'', vertelt Yvonne Noordhuizen van het Juvenaat. ,,Op tien dinsdagochtenden zetten ze stappen in vakken als wiskunde, natuurkunde, bedrijfseconomie, geschiedenis en gym.''

Aanmeldingen stromen binnen

De aanmeldingen voor het traject stroomden razendsnel binnen, vertelt Noordhuizen. ,,We hebben uiteindelijk twee groepen van dertig leerlingen de middelbare school kunnen laten ervaren. Zestig leerlingen volgden het tienwekentraject, de andere dertig keken vier middagen mee. Voor de rest hebben we op 18 februari de open dag.''

Volledig scherm
Het Juvenaat. © Pix4Profs/Tonny Presser

Uitdagende samenwerkoefeningen

Gymdocent Tijmen Hendrickx was één van de docenten tijdens het pre-gymnasium-traject. ,,Tijdens mijn lessen hebben we veel uitdagende samenwerkoefeningen gedaan die binnen het thema passen. Zo maakten we een menselijke camping. Samen moesten ze een mat optillen waar een leerling opzat en maakten ze als het ware een tent.”

Oorsprong van sporten

Dinsdagochtend presenteerden de leerlingen aan hun familie waar ze al die weken mee bezig zijn geweest. Schoolvakgerelateerde spelletjes, van een technische puzzel tot aan een wiskundebordspel, maar ook presentaties staan verspreid over verschillende lokalen. Zo vertelt een vijftal leerlingen uitgebreid over sporten die hun oorsprong ver in de geschiedenis terugvinden, terwijl een lokaal verderop de algemene kennis van de volwassenen werd getest.

,,Natuurlijk hopen we ze in augustus hier op het Juvenaat terug te zien, maar we verplichten helemaal tot niks. Het is uiteindelijk aan de leerling zelf waar hij of zij zich het meest thuis voelt'', zegt Noordhuizen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom