Volledig scherm
Nabij het Stappersven in Grenspark Kalmthoutse Heide is de bouw gestart van een uitkijktoren voor bezoekers. © Natuurpunt

Uitkijktoren voor recreanten op Kalmthoutse Heide

KALMTHOUT - In Grenspark Kalmthoutse Heide is deze week de eerste spade de grond in gegaan voor de bouw van een uitkijktoren voor recreanten.

De landschapstoren aan de rand van het Stappersven, een initiatief van de Vlaamse organisatie Natuurpunt, is bedoeld om de vele duizenden bezoekers uitzicht te bieden over de voornaamste waterplas in het Grenspark en het grootste Vlaamse heidegebied.

De elf meter hoge toren wordt, net als eerder natuurherstel in het park, bekostigd vanuit het Europese miljoenenproject Life Helvex. De locatie ligt nabij Parking Zuid aan de Kalmthoutse kant van de Verbindingsweg, die voor fietsers toegankelijk is vanuit Huijbergen. Nederlandse automobilisten zullen om moeten rijden. 

Rolstoelers

Voor mindervaliden wordt vanaf de Verbindingsweg een houten plankenpad aangelegd, zodat ook rolstoelers de toren kunnen bereiken. Zij hebben uitzicht vanaf de onderste verdieping, die boven het maaiveld ligt. De toren krijgt vier etages met zicht in elke windrichting.

Broedseizoen

De toren wordt niet opgetrokken uit hout, maar omwille van duurzaamheid, brandveiligheid en stabiliteit uit gestapelde bakstenen, als verwijzing naar de vroegere turfwinning. Van maart tot augustus ligt de bouw stil vanwege het broedseizoen, in het najaar dient te toren klaar te zijn.

Kapwerk

Inmiddels is het kapwerk langs het Stappersven voltooid: 10 hectare rechte dennen, ooit geplant als stuthout voor de mijnbouw, is gerooid om vliegdennen en zomereiken tot hun recht te laten komen. De komende tijd wordt er nog 2,5 hectare geplagd. Door afgraving van de grondlaag kan de heide zich beter ontwikkelen.

Brandtoren

De gemeente Kalmthout investeert overigens 220.000 euro in een nieuwe brandtoren van 42 meter die het huidige 25 meter hoge exemplaar bij het Van Ganzenven moet vervangen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom