Volledig scherm
Er zijn plannen voor de bouw van zeven nieuwe woningen in Welberg. © Google Maps

Van agrarisch bedrijf naar zeven woningen in Welberg

WELBERG - Als het aan initiatiefnemer Jan Huiszoon ligt, komen er op de Welbergsedijk straks zeven nieuwe woningen. Hij is van plan om de bestaande agrarische gebouwen te slopen en geïnteresseerden de kans te geven twee twee-onder-een-kapwoningen en drie vrijstaande huizen te bouwen.

Aan de Welbergsedijk 51 staat nu nog een huis met verschillende schuren. Jan Huiszoon adviseert de huidige bewoners over hun bedrijfsvoering. ,,Veel agrariërs hebben nevenactiviteiten, zoals een mini-camping of een groentewinkel”, vertelt hij. ,,De bewoners stallen ‘stukgoederen’, onder andere dozen met speelgoed.”

Zelf in te richten

Dat laatste staat de gemeente straks niet langer toe, zegt hij. ,,Dus zijn we op zoek gegaan naar een ander plan. We hebben aan de gemeente medewerking gevraagd om huizen te bouwen. Momenteel ligt er een plan om zeven woningen te bouwen, dat zullen er zeker niet meer worden.”

Huiszoon zou het liefst zien dat geïnteresseerden een stuk grond kopen en dan zelf zorgen voor de bouw. ,,Dat is het efficiëntst.” Er komen twee twee-onder-een-kapwoningen en drie vrijstaande huizen. Zeven in totaal dus. Allemaal nog in te richten naar eigen inzicht. Maar met een dorpskarakter en minimaal tien meter van de weg.

Veel belangstellenden

De verschillende onderzoeken die aan een bouwplan voorafgaan, zoals een archeologisch onderzoek, zijn allemaal ‘dik in orde’, volgens Huiszoon. ,,We hebben omwonenden geïnformeerd. Deze week hebben we een inloopavond georganiseerd in Zaal Koch. Daar konden geïnteresseerden komen kijken. Er waren veel belangstellenden.”

De gemeente verzamelt momenteel de opmerkingen van de aanwezigen. Dan kijkt zij of er nog aanvullingen nodig zijn om de wijziging van bestemmingsplan mogelijk te maken. De bestemming van het huidige huis wordt dan ook gewijzigd, waardoor het gezin er wel kan blijven wonen. De bedrijfsactiviteiten worden dan verder gezet op een een andere locatie.

Beslissing in 2020

De gemeenteraad beslist uiteindelijk of er wel of niet gebouwd mag worden. Dat besluit valt waarschijnlijk in het begin van 2020. Als de raadsleden instemmen, ligt het aan de verkoop, interesse en ontwikkeling hoe snel de woningen er zullen komen. 

 1. Bewoners Sint Elisabeth wonen tijdelijk op Vrederust in Halsteren: ‘het is hier gezellig’
  PREMIUM

  Bewoners Sint Elisabeth wonen tijdelijk op Vrederust in Halsteren: ‘het is hier gezellig’

  HALSTEREN - Ze hebben het geschoten, daar op het dakterras van de Bosgaard. Groen uitzicht en over de laan komt altijd wel volk voorbij. Annie Nouwens zit eerste rang. ,,Vooral 's avonds zitten we hier vaak.'' Anneke Luijkx is nog aan het uitpuffen. Ze net met de scootmobiel naar buiten geweest. ,,Bijna tot aan de Sprenge.'' Mia Lagendijk heeft haar als vrijwilligster op het tochtje vergezeld. ,,Volgende week gaan we weer een stukje verder.'' Plonie van de Heuvel zit ook aan het tafeltje en is meer dan tevreden over de nieuwe huisvesting. ,,Het is hier amicaal, gezellig onder elkaar. Dat had ik daar veel minder.''
 2. Scouts uit Bergen op Zoom en Roosendaal vertrekken naar World Jamboree
  BN DeStem

  Scouts uit Bergen op Zoom en Roosendaal vertrekken naar World Jamboree

  BERGEN OP ZOOM - Het was een kort nachtje voor Britt van de Watering uit Bergen op Zoom en Laura en Beau Vink uit Roosendaal. Al om vier uur ‘s nachts verzamelen ze bij de Bergse Boulevard met troep Bokkenpootjes bij de bus naar Brussel. Allemaal dragen ze de Nederlande scouting-outfit: rode blouse en de das met de speciale ‘dasklomp’. Vanuit Brussel vliegen ze naar Amerika om in West Virginia de Wereld Jamboree bij te wonen.
 3. Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheuvelse familie Van Gastel
  PREMIUM

  Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheu­vel­se familie Van Gastel

  Terwijl heel Kaatsheuvel probeert het dagelijkse leven na de bevrijding weer een beetje op te pakken, krijgt de oorlog voor de familie Van Gastel nog een heel bijzonder staartje. In hun huis aan de Hoofdstraat worden tientallen Canadese militairen ingekwartierd, veelal officieren. Die blijven er in wisselende samenstellingen tot mei 1945. Het gezin met dertien kinderen, woont al die tijd in de kelder van het huis.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom