Volledig scherm
De familie Franken uit Bergen op Zoom schrijft om beurten over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf. © Tonny Presser © 2018

Verjaard

Van 't LandOndanks dat ik het weet, komt het ieder jaar weer als een verrassing. Het besef dat de zomer zijn hoogtepunt heeft gehad. De eerste bladeren verschieten van kleur en gaan vallen. En als dan ook de peren beginnen te kleuren, is daar definitief de voorbode voor de herfst.

Ik merk het ook aan allerlei dagelijkse dingen. Wakker worden in het donker, ontbijten met het licht aan. Het besef dat het de komende maanden nog even doorzetten is om de laatste producten te oogsten en de velden op te ruimen. Wetende dat je naar het einde van een seizoen aan het werken bent. Ikzelf vind dat heerlijk!

Volledig scherm
Jakko Franken. © Pix4profs/Tonny Presser
Quote

Ik vind het prachtig om de dauw te zien, of de mist boven de velden heel vroeg op de ochtend

Jakko Franken

Ik hou ook niet van al dat klagen over het weer. Qua zomer hadden we het niet beter kunnen treffen dit jaar met de hoeveelheid zonuren. Die warmte van de zon is lekker in de zomer, maar het hoeft van mij niet het hele jaar rond zo warm te zijn. Een goede vriend van mij die naar Los Angeles (VS) is verhuisd, vertelde dat het daar iedere dag zonnig en warm is. Op mijn vraag of je dan niet elke dag aan het strand gaat zitten, antwoordde hij dat dat wel meevalt. Je moet ook gewoon werken. Je leeft vooral in een (air)geconditioneerde omgeving, omdat het klimaat het hele jaar door hetzelfde is. Hij gaf aan dat hij daar best aan heeft moeten wennen, van vier verschillende Hollandse seizoenen naar altijd zon.

Ik zou dat niet willen. Ik ben altijd wakker als het licht is. De kortere dagen helpen me dan ook wat meer rust te nemen en met koudere nachten is het extra lekker slapen. Ik vind het prachtig om de dauw te zien, of de mist boven de velden heel vroeg op de ochtend. De zonsopkomst gaat nu wat trager en met de lage stand van de zon levert dit een prachtig zicht op de kleurende appels en peren die momenteel bij ons in de bomen hangen.

Enige jammere aan al dat moois is dat het je er tegelijkertijd aan herinnert dat er weer bijna een jaar voorbij is. Dat iedereen weer wat ouder is geworden. De kinderen zijn zitten weer een klas hoger op school en ineens bedenk je dat de tijd voorbij is gevlogen.

Ik denk trouwens dat dit besef van tijd niet alleen door de seizoenen wordt veroorzaakt. Het komt vast ook doordat ik zelf deze week weer een jaar ouder ben geworden. Ik voel me nog jong, maar stiekem is er toch weer een jaartje bijgekomen op mijn teller.

Jakko Franken

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom