Volledig scherm
De vleermuizen die zich oriënteren op bomenrijen bij nieuwbouwwijk Noordrand in Ossendrecht kunnen deze vliegroute blijven gebruiken, mits de openbare verlichting naar beneden wordt gericht. © archieffoto

Vleermuizen blijven op koers bij bouwplan Noordrand in Ossendrecht

OSSENDRECHT - Woonwijk Noordrand bij Ossendrecht kan worden aangelegd zonder overtreding van de Wet natuurbescherming, als de verlichting tenminste juist wordt afgestemd op de vliegroutes van vleermuizen.

Dat concludeert het bureau Econsultancy na ecologisch onderzoek in opdracht van de gemeente Woensdrecht. Immers, de locatie waar 43 à 50 huizen verrijzen op oude ODIO-velden grenst aan bosgebied Pottenbergen, dat deels in een Natura 2000-zone ligt.

Van april tot half oktober is de aanwezigheid van vogels en vleermuizen in en rond het plangebied onderzocht, ook bij de doe-het-zelf-zaak aan de Dorpsstraat die gesloopt wordt ten bate van een bredere toegangsweg.

Baltsende mannetjes

Er zijn baltsende mannetjes gehoord van de gewone en ruige dwergvleermuis. Die wonen echter niet daar, maar in de omgeving. Het slooppand en te kappen bomen vormen geen rust- of verblijfplaats voor vleermuizen, dus is verstoring niet aan de orde.

Wel zijn er dwerg-, water-, grootoor- en rosse vleermuizen gespot die voedsel komen zoeken. Ondanks de kap blijft er volgens Econsultancy genoeg foerageergebied over in de omgeving en door de parkachtige inrichting van Noordrand.

Vleermuizen oriënteren zich mede op bomenrijen als ze van de foerageerzone naar hun verblijf elders vliegen. Verstoring door de herinrichting van het gebied lag op de loer, maar door de westelijke bomenrij te behouden en te versterken met nieuwe aanplant, blijft die vliegroute intact. 

Uitstralen

Wel moet de openbare verlichting van de weg aan de westkant naar beneden worden gericht zodat de bomen niet hoger dan 2,5 meter worden beschenen en het licht niet uitstraalt op de vliegroute. 

Econsultancy nam geen huismussen en slechts een enkele gierzwaluw waar in het gebied en sluit uit dat het slooppand voor hen een vaste rust- of verblijfplaats vormt.

  1. Verlanglijstjes Sinterklaas van kinderen staan vol door Youtubereclames: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’
    VIDEO

    Verlang­lijst­jes Sinter­klaas van kinderen staan vol door Youtubere­cla­mes: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’

    BERGEN OP ZOOM/BREDA - Waar de jeugd vroeger voor de feestdagen nog met smart uitkeek naar de dikke catalogussen van speelgoedwinkels en hun keuzes baseerden op de tv-reclames die ze langs zagen komen, lijkt Youtube nu de grootste bron van inspiratie. De absolute trend van dit jaar: slijm. Kant-en-klaar, of een pakketje om het zelf te maken. Bij speelgoedwinkels vliegen ze als Sinterklaascadeaus als warme broodjes over de toonbank.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom