Volledig scherm
De vleermuizen die zich oriënteren op bomenrijen bij nieuwbouwwijk Noordrand in Ossendrecht kunnen deze vliegroute blijven gebruiken, mits de openbare verlichting naar beneden wordt gericht. © archieffoto

Vleermuizen blijven op koers bij bouwplan Noordrand in Ossendrecht

OSSENDRECHT - Woonwijk Noordrand bij Ossendrecht kan worden aangelegd zonder overtreding van de Wet natuurbescherming, als de verlichting tenminste juist wordt afgestemd op de vliegroutes van vleermuizen.

Dat concludeert het bureau Econsultancy na ecologisch onderzoek in opdracht van de gemeente Woensdrecht. Immers, de locatie waar 43 à 50 huizen verrijzen op oude ODIO-velden grenst aan bosgebied Pottenbergen, dat deels in een Natura 2000-zone ligt.

Van april tot half oktober is de aanwezigheid van vogels en vleermuizen in en rond het plangebied onderzocht, ook bij de doe-het-zelf-zaak aan de Dorpsstraat die gesloopt wordt ten bate van een bredere toegangsweg.

Baltsende mannetjes

Er zijn baltsende mannetjes gehoord van de gewone en ruige dwergvleermuis. Die wonen echter niet daar, maar in de omgeving. Het slooppand en te kappen bomen vormen geen rust- of verblijfplaats voor vleermuizen, dus is verstoring niet aan de orde.

Wel zijn er dwerg-, water-, grootoor- en rosse vleermuizen gespot die voedsel komen zoeken. Ondanks de kap blijft er volgens Econsultancy genoeg foerageergebied over in de omgeving en door de parkachtige inrichting van Noordrand.

Vleermuizen oriënteren zich mede op bomenrijen als ze van de foerageerzone naar hun verblijf elders vliegen. Verstoring door de herinrichting van het gebied lag op de loer, maar door de westelijke bomenrij te behouden en te versterken met nieuwe aanplant, blijft die vliegroute intact. 

Uitstralen

Wel moet de openbare verlichting van de weg aan de westkant naar beneden worden gericht zodat de bomen niet hoger dan 2,5 meter worden beschenen en het licht niet uitstraalt op de vliegroute. 

Econsultancy nam geen huismussen en slechts een enkele gierzwaluw waar in het gebied en sluit uit dat het slooppand voor hen een vaste rust- of verblijfplaats vormt.

  1. ‘Het maken van een kloppend teeltplan is een flink gepuzzel’
    Van 't Land

    ‘Het maken van een kloppend teeltplan is een flink gepuzzel’

    Afgelopen weekend kon je tussen de regenbuien door het voorjaar al zien. Mijn zoontje Tomas en nichtje Zoë spelen het liefst buiten en konden hun lol niet op met stampen in de plassen. De bloesem van de perziken en nectarines bloeit, de bladeren van de kweepeerbomen staan al open en de kippen leggen ruim zeven keer zoveel eitjes als in de winter. Wij krijgen die eitjes dus niet meer alleen opgegeten, ondanks alle eierkoeken, cakes en omeletten die we bakken.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom