Volledig scherm
Budel Kempen Airport. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Voortvluchtige man uit Bergen op Zoom zit vast voor ontsnappingspoging met helikopter

BUDEL  - De laatste verdachte van betrokkenheid bij de ontsnappingspoging met een helikopter in Budel van de crimineel Benaouf A., die nog voortvluchtig was, zit nu ook vast. De man, Abdelghafour L. (39) uit Bergen op Zoom, meldde zich vorige week woensdag zelf bij de politie in Amsterdam. Hij werd meteen gearresteerd en zit in voorarrest, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam maandag.

Dinsdag begint het proces in deze zaak, waarin negen verdachten terechtstaan. L. is een van hen. Het OM beschuldigt de verdachten ervan een helikopter te hebben willen kapen waarmee ze A. wilden bevrijden uit de gevangenis in Roermond. Dat gebeurde op 11 oktober vorig jaar.

L. zou een sleutelrol hebben gespeeld bij de ontsnappingspoging, zo bleek uit het onderzoek tot nu toe. De poging mislukte, doordat de politie vooraf getipt was over de plannen. Op Kempen Airport in Budel greep de politie in en kwam het tot een achtervolging. Daarbij schoot de politie een van de vluchtende verdachten, een Fransman, dood.

Straf

A. zit een straf uit van twaalf jaar vanwege zijn rol in een liquidatie van een crimineel in Antwerpen. Die moord leidde tot een golf van dodelijk geweld in de Amsterdamse onderwereld. A. is na de bevrijdingspoging overgeplaatst naar de extra bewaakte gevangenis in Vught.

Voor het proces zijn vijf dagen uitgetrokken. Een van de verdachten is in de aanloop naar de rechtszaak op vrije voeten gesteld, omdat zijn rol minimaal zou zijn geweest. De andere zeven zaten nog wel vast en daar is L. nu bij gekomen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom