Volledig scherm
Bergenaar Rini Frik kruipt met een kniptang het opschot weg. © Timo Van De Kasteele

Vrijwilligers gaan in Halsteren door de knieën voor de phegeavlinder

HALSTEREN - Ruim dertig vrijwilligers hebben zaterdagochtend tijdens de natuurwerkdag in de bossen bij Vrederust de handen uit de mouwen gestoken voor de phegeavlinder. Blauwzwart van kleur, met witte vlekjes. Een uniek soort in West-Brabant. 

,,Het is heerlijk om een ochtendje in de natuur bezig te zijn", zegt Isabella de Vos Burchart. Met een halve boom komt Janco de Vos Burchart aanlopen. ,,Pas op", roept één van de vrijwilligers net op tijd. ,,Breng maar hierheen, dan maak ik er een houtwalletje van."

Dat de regen met bakken uit de lucht komt, weerhoudt een groep natuurliefhebbers er niet van om samen met boswachter Wout Romijnders van Brabants Landschap het bos in te trekken. In een open vlakte tussen boerderijwinkel Den Hof, aan de rand van Vrederust en de Schansbaan, verwijderen de vrijwilligers het opschot. Dat bestaat uit jonge boompjes, zoals de Amerikaanse eik.

,,Het lijkt misschien tegenstrijdig dat we op een natuurwerkdag bomen verwijderen", zegt Romijnders. ,,Maar het zorgt juist dat de phegeavlinder hier kan terugkeren. Die strijkt graag neer op braamstruiken in het bos."

Belangrijke actie

Die phegeavlinder is in Nederland een vrij uitzonderlijk soort. Komt alleen voor in Limburg en in de bossen aan de rand van Fort de Roovere. Hoe groot de populatie precies is weet Romijnders niet. Wel lijken de aantallen af te nemen. ,,Daarom is deze actie zo belangrijk."

Toch gaat het niet alleen om de vlinder. ,,Het verwijderen van het opschot zorgt ook dat de zichtlijnen in het bos weer zichtbaar worden. Die waren destijds van groot belang om vanuit het fort de vijand zien aan te komen."

Bergenaar Rini Frik is tijdens een dag als deze altijd van de partij. Op zijn knieën baant hij een weg door het 'oerwoud'. ,,Met de bosmaaier zou het veel sneller gaan. Maar die mogen we hier niet gebruiken. Toch gaat het met een kniptang ook goed."

Veel leuker dan een tablet

Niet alleen volwassenen. Ook de jeugd is volop in de weer. Zoals Floris van Gorsel. Dat hij op deze regenachtige ochtend niet achter de tablet kan kruipen, vindt hij geen probleem. ,,In de natuur bezig zijn is veel leuker."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom