Wat een spektakel die Brabant Stoet door Bergen op Zoom

videoBERGEN OP ZOOM - De Brabant Stoet die zondagmiddag door Bergen op Zoom trok, is op alle fronten een groot succes geworden. Prachtig weer, een paar duizend enthousiaste deelnemers en in alle straten heel veel publiek dat zijn bewondering voor de Brabantse volkscultuur beloonde met vrolijke gezichten en spontaan  applaus. 

De stoet werd georganiseerd door de Brabantse Hoeders. Die bestaat uit mannen en vrouwen uit de hele provincie die een keer per jaar een Brabantbreed vernieuwend evenement op touw zetten. 

Volledig scherm
Jazzband Brandaris opende de Brabant Stoet 2018 met 'Het leven is goed in mijn Brabantse land'. © Florence Imandt

Het duurde ruim drie uur om de hele stoet van gildes, fanfares, carnavalswagens, reuzen, steltlopers en ander moois te zien. Maar dat was voor de meeste mensen geen enkel probleem. ,,Dat er nog zoveel mensen zijn die zich willen inzetten om de Brabantse cultuur in stand te houden, dat vind ik verbazingwekkend", zei een Rotterdamse vrouw. ,,Groot respect voor deze mensen. Wat een spektakel zeg!"

Volledig scherm
Op het podium op de Grote Markt volgden de genodigden de Brabant Stoet, onder hen onder meer historicus Herman Pleij (gele broek), pastor Paul Verbeek, diverse burgemeesters en natuurlijk de Commissaris van de Koning. © Florence Imandt

Langs de hele route van zo'n drie kilometer lang dezelfde geluiden, of het nou Bergenaren waren of mensen van elders. Grote waardering voor de organisatie van de Brabant Stoet! De grote man, Ferd Quik, had er de afgelopen vier jaar een hele kluif aan. Een nieuwe traditie wordt het zeker niet. ,,Nou ja, als iemand het wil oppakken, prima. Maar dat is eigenlijk niet de bedoeling van de Brabantse Hoeders."

Quik is een tevreden man wanneer hij op de Grote Markt al het Brabants cultuurgoed voorbij ziet trekken. ,,Ik geniet als ik de mensen zie genieten. Zowel de deelnemers als het publiek. Wat ik ermee wil bereiken? Dat de politiek en het bedrijfsleven zich realiseren dat het vrijwilligerswerk de cement van de samenleving is. Dat mag niet verloren gaan!"

Volledig scherm
Materieel van het brandweermuseum uit Wouwse Plantage en daarvoor Spuit 11. © Florence Imandt

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom