Volledig scherm
PREMIUM
Verkiezingsborden in het Belgische Essen. De Belgen gaan zondag naar de stembus om nieuwe gemeenteraden te kiezen. © pix4profs/petervantrijen

Wat is impact Belgische verkiezingen op West-Brabantse grensstreek?

longreadHOOGERHEIDE - Liggen inwoners van Huijbergen en Putte wakker van de Belgische gemeentelijke verkiezingen op zondag 14 oktober? Grote kans van niet. Toch kan het verkiezingsverloop bij onze zuiderburen wel degelijk ingrijpen in hun persoonlijke leven. Met spoed een ambulance nodig in Huijbergen? Waarom dan niet snel de ziekenbroeders uit het aanpalende Essen laten rijden?

Het is één van de grensoverschrijdende kwesties waarover de Woensdrechtse burgemeester Steven Adriaansen in gesprek is met zijn ambtgenoot Gaston Van Tichelt uit Essen. Let wel: Belgische burgemeesters zijn, anders dan in Nederland, politieke figuren die zich met van alles en nog wat bemoeien. De lokale verkiezingsstrijd is tevens de race om de burgemeesterssjerp. De partij die als grootste uit de bus komt, levert doorgaans de burgemeester. Van Tichelt wil burgemeester van Essen blijven en doet als lijsttrekker van het christen-democratische CD&V actief mee in de campagne.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom