Volledig scherm
De weekmarkt in Bergen op Zoom. Archieffoto. © Robert van den Berge

Weekmarkt in Bergen op Zoom duurt voortaan tot vier uur

BERGEN OP ZOOM - De Bergse weekmarkt duurt voortaan tot 16.00 uur in plaats van 17.00 uur, op vraag van de marktkooplui. Die stellen dat de loop er 's middags uit is.

,,Het valt 's middags stil. Vanaf een uur of drie hebben wij een stuk minder te doen", vertelt Mariska Laarman, van René Laarman noot- en zuidvruchten. ,,Daarom vinden wij het heel prettig dat de markt nu een uur is ingekort. De andere markten waar wij staan duren allemaal korter door de weeks. Dit is een prima proef.”  

‘Na half vier kun je een kanon afschieten’

Toine van den Bosch bevestigt ook dat hij blij is met de inkorting. ,,Na half vier kun je een kanon afschieten hier. Dan kunnen wij niks meer verdienen. Als wij dan toch tot vijf uur blijven, zijn wij pas om negen uur klaar. Dat geeft op zich niet, maar je moet wel wat kunnen verdienen. Wij staan bijvoorbeeld ook in Oud-Beijerland. Die markt duurt wel tot half vijf, maar daar kun je echt de hele dag verkopen.” 

Quote

Vroeger had de markt een belangrij­ke functie in de regio

Mevrouw van den Bosch

Zijn moeder is er ook bij. Zij komt al 63 jaar met hun kraam op de Bergse markt. ,,Vroeger had de markt een belangrijke functie in de regio. Toen kwamen er bijvoorbeeld ook veel mensen uit Tholen. Je merkt wel dat dat veranderd is. We hebben wel veel vaste klanten. En als mensen komen die lang niet zijn geweest, kennen ze mij allemaal nog wel. Dus dat is hartstikke leuk!”

Johan Magielse staat eerder neutraal in de kwestie. ,,Mij maakt het niet zoveel uit, ik vond tot vijf uur ook goed. Mensen moeten daar ook aan wennen namelijk. Maar je merkt wel dat het na vier uur heel rustig is.” Standhouder Razmik Gharakhan merkt ook dat de Bergse binnenstad leegloopt. Daardoor loopt de verkoop ook terug. 

Proefperiode

Dat de markt nu een uur korter is, is een proef. Die loopt tot september. Dan wordt gekeken of het zo blijft. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom