Volledig scherm
PREMIUM
Een van de weren in de Oosterschelde. © Angela Van Eck

Weervisserij erkend als immaterieel erfgoed

BERGEN OP ZOOM - Het ambacht weervisserij is Nederlands erfgoed. En de inspanningen om dat handwerk voor de toekomst te behouden krijgen nu erkenning van Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).

Deze bijzondere manier van vissen staat in het zelfde rijtje als bijvoorbeeld fierljeppen, de paasgebruiken Denekamp, de gondelvaart in Giethoorn en het Brabants worstenbroodje. Nu is de volgende stap gezet. KIEN heeft de weervisserij in haar inventaris opgenomen. In de overtuiging dat de Stichting Behoud Weervisserij er alles aan doet om de weervisserij als ambacht in stand te houden.

  1. Recordaantal fluitketelschuivers op de ijsbaan in Hoogerheide
    video

    Recordaan­tal fluitketel­schui­vers op de ijsbaan in Hoogerhei­de

    HOOGERHEIDE - Een heerlijk woord is het: fluitketelschuiven. Qua woordwaarde (46 punten!) laat het bij Scrabble het vergelijkbare curlen (16 punten) ver achter zich. Maar die sport heeft dan wél weer een Olympische status. In Hoogerheide is het fluitketelschuiven in elk geval erg populair. Maar liefst 17 teams verzamelen zich zaterdag op de ijsbaan voor de strijd om de derde fluitketelschuivenbokaal. ,,Een recordaantal deelnemers’', zegt Bram Beening van de organisatie.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom