Volledig scherm
Ton Vrijdag met op achtergrond Windpark Krammer. © Dirk Jan Gjeltema

Windpark Krammer past zo in het rijtje Oosterscheldekering en Westerscheldetunnel

SINT PHILIPSLAND - De bouw van Windpark Krammer gaat de laatste fase in. De fundamenten voor de laatste twee van 34 windmolens worden gelegd. Als alles zo voorspoedig blijft verlopen, rondt bouwdirecteur Ton Vrijdag in maart weer een meerjarig project af.

De Westerscheldetunnel, de Sloecentrale, en de Sluiskiltunnel. Vrijdag was er allemaal bij betrokken. Toch zag hij de bouw van Windpark Krammer weer als een uitdaging. Als het park in maart gereed is, staan er 34 windreuzen die elektriciteit voor 100.000 huishoudens opwekken. ,,Er was niks, alleen maar wat dijkjes en weggetjes'', schetst 

Vrijdag de omgeving voordat de bouw begon. ,,Toen mijn collega-directeur Tijmen Keesmaat zijn plannen vertelde, vroeg ik me af of je echt geen betere plek kon bedenken om een windpark te bouwen. Smalle dijken. Natura2000-gebied. En daarnaast gebruik je torenkranen van 145 meter hoog. Daarvan zijn er maar vier in de wereld. Drie staan er hier! Maar het is prachtig geworden. Windpark Krammer past in het rijtje met grote projecten die Zeeland gehad heeft in de afgelopen decennia."

Problemen

Hoewel de bouw van het park qua tijd en budget op schema ligt, had Vrijdag best wat te puzzelen. Vanwege het broedseizoen mocht er op veel plaatsen niet gewerkt worden. En er was tijdsdruk vanwege het stormseizoen. Fundaties in de dijken moesten voor die tijd gereed zijn. Daarnaast zorgde de weinige wind afgelopen weken voor problemen met het testen. De wieken draaiden wel, maar zó minimaal dat het resultaat slechts één procent was van wat een molen moet leveren. ,,Aan de andere kant was die windstille periode voor de bouw juist goed", zegt Vrijdag. ,,Want boven bepaalde windsnelheden mag je niet hijsen." 

Quote

Er was hier niets, alleen dijken en weggetjes

Ton Vrijdag

Noord-Zuidlijn

Vrijdag pakt zijn telefoon erbij en laat trots de Windpark Krammer-app zien. De app geeft veel informatie: windsnelheid en -richting, turbines in werking, de realtime opbrengst in megawatt. Sowieso voorziet het windpark in veel informatie. Communicatie, oordeelt Vrijdag, is het belangrijkste instrument. ,,Het succes van een project hangt er niet vanaf van of je de bouw heel goed doet. Maar om hoe de mensen geïnformeerd zijn." Hij neemt de Noord-Zuidlijn in Amsterdam als voorbeeld. ,,Dat begon met met heel weinig communicatie. Het Parool moest maar speculeren wat er allemaal gaande was. Kwam er een scheurtje in een gebouw, dan was het de Noord-Zuidlijn. Pas later zijn ze anders gaan communiceren. De mensen wisten toen wat er écht aan de hand was. Dat werkt, zeker bij grote projecten waarbij je met de omgeving te maken hebt, positief."

  1. ‘Het maken van een kloppend teeltplan is een flink gepuzzel’
    Van 't Land

    ‘Het maken van een kloppend teeltplan is een flink gepuzzel’

    Afgelopen weekend kon je tussen de regenbuien door het voorjaar al zien. Mijn zoontje Tomas en nichtje Zoë spelen het liefst buiten en konden hun lol niet op met stampen in de plassen. De bloesem van de perziken en nectarines bloeit, de bladeren van de kweepeerbomen staan al open en de kippen leggen ruim zeven keer zoveel eitjes als in de winter. Wij krijgen die eitjes dus niet meer alleen opgegeten, ondanks alle eierkoeken, cakes en omeletten die we bakken.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom