Volledig scherm
© Eric Elich

Wout heeft een neus voor groen

GeneuzelFeest bij de Spruiten van Nuijten. 4x11 jaar bestaat de bouwclub en daarom dook Wout Nuijten met zijn neus in de boeken. De bouwclub is voortgekomen uit een hoveniersfamilie. En die hebben een belangrijke rol gespeeld voor Vastenavend, zo ontdekte de speurneus.

Wout, vertel me eerst eens wat meer over het ontstaan van jullie bouwclub.

,,Mijn jongste broer zei 44 jaar geleden tijdens een oudejaarsviering bij mijn ouders thuis: ‘Zullen we een keer meedoen met de optocht?’ We waren de kinderen van Nuijten, dus de naam voor onze club ontstond al snel. Het motto was dat jaar ‘me steke de koppe bij mekare’. We hebben dat ook verwerkt in onze creatie: we hebben aspergekoppen gemaakt. We werden meteen eerste. Het tweede jaar waren we tweede. Daarna weer eerste. En nu doen we alweer voor de 44ste keer mee.”

De familie Nuijten heeft bewezen een neus voor groen te hebben. Wat heb je tijdens je zoektocht gevonden over de relatie tussen hoveniers en het leutfeest?

,,In 1887 is er een hovenierssociëteit opgericht: De Vrijheid. Het was een van de eerste Vastenavendteerclubs in het Krabbegat. Ze kwamen de dinsdag voor het vasten van heinde en verre met versierde karren naar de stad. Later werden die versieringen vervangen door afbeeldingen of gebeurtenissen uit het Krabbegat.”

Dat klinkt een beetje als het ontstaan van de optocht! Wat heb je met de informatie die je hebt gevonden gedaan?

,,Dat gaan we uitbeelden in onze wagen dit jaar. We hebben een stadspoort gemaakt, waar een boerenkar doorheen rijdt. Daarop zitten hoveniers en er staan echte paarden voor, een ploeg dus. Onze trekker is een dweil. De combinatie maakt een leutege dweilploeg.”

Nog twee weken dan kunnen we het resultaat van jullie harde werken eindelijk zien. Hoe gaat het met de laatste loodjes?

,,Ik maak nu heel veel uren in het bouwkot. We zetten er met zijn allen de schouders onder: de ouderen met meer tijd maken nog wat extra uren. Maar de jongeren laten zich ook goed zien. Met een jubileumjaar doe je toch altijd extra je best. We zien wel waar we uitkomen. Het gaat uiteindelijk om het plezier en de leut tijdens het bouwen. Dan hebben wij de optocht al gehad. Al is het zeker leuk, zeker voor de jonge bouwers, als je tijdens de prijsuitreiking ergens bovenin het klassement staat.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom