Het voormalige Suikerlab raakt steeds voller. Op deze archieffoto van links naar rechts wethouder Patrick van der Velden en ambtenaren Anja Hessels en Peter Berben.
Volledig scherm
Het voormalige Suikerlab raakt steeds voller. Op deze archieffoto van links naar rechts wethouder Patrick van der Velden en ambtenaren Anja Hessels en Peter Berben. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Zeven ton subsidie voor voormalig Suikerlab in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - De nieuwe broedplaats voor agrofood, het voormalige Suikerlab, heeft een subsidie van maar liefst 7 ton binnengesleept.

Wethouder Patrick van der Velden is blij met de financiële ondersteuning die komt uit de Regiodeal, waarin geld zit vanuit het Rijk, de provincie Noord-Brabant, Breda en Tilburg. ,,We gaan dit geld inzetten om de samenwerking tussen bedrijfsleven en het onderwijs in de agrofoodsector te stimuleren en te faciliteren.” 

Plantbased projecten

Het Suikerlab, dat is omgedoopt tot Delta Agrifood Business (DAB) is daarbij belangrijk als ontmoetingsplaats, opleidingscentrum en onderzoeks- en ontwikkelfaciliteit, zegt de wethouder.

De aanvraag voor het geld deed Van der Velden samen met de HAS Hogeschool en Rewin. Om middelen te krijgen voor ‘plantbased’ projecten. ,,We willen, samen met het bedrijfsleven en scholen, kijken hoe we nog beter met onze grond en de producten die we telen om kunnen gaan”, zegt hij. Ook is het geld bedoeld om het bedrijvennetwerk van de agrofoodgerelateerde activiteiten in de regio uit te breiden.

Meer bedrijven in pand

Het lab is daar belangrijk voor. ,,Allerlei bedrijven komen hier samen, we hebben een lab en een uitvalsbasis voor leerlingen die als stageopdracht in het geld werk krijgen.”

Het gebouw raakt in de tussentijd steeds voller: momenteel plaatst Curio machines voor het Kunststoffen Applicatie&Trainingscentrum. En vanaf 1 april neemt FoodQloud zijn intrek in het gebouw: een leverancier van nieuwe generatie bedrijfssoftware voor foodspecialisten.

De gemeente wil het publiek ook betrekken bij de ontwikkelingen en bijeenkomsten plannen. Door de maatregelen rondom het coronavirus is alleen vooralsnog nog geen datum te noemen. 

  1. Vuilniszakkenactie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’
    PREMIUM

    Vuilniszak­ken­ac­tie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’

    BERGEN OP ZOOM - Natuurgebied De Bergse Heide oogt met regelmaat als één grote openbare prullenbak. Aan het einde van een mooie dag ligt het strand bezaaid met blikjes, flesjes, chipszakken en ander afval. ,,Het rijst de pan uit”, geeft wethouder Patrick van der Velden toe. ,,Zo kan het niet langer”, stelt Reza Smit van restaurant De Berk. Dit weekend worden er vuilniszakken uitgedeeld aan bezoekers. En flyers met daarop de oproep, de eigen rotzooi op te ruimen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom