Dj-duo The Masters Choice (David Oudega en Matthieu Valker) treedt op voor de bewoners van het Markiezaathuis.
Volledig scherm
Dj-duo The Masters Choice (David Oudega en Matthieu Valker) treedt op voor de bewoners van het Markiezaathuis. © peter van trijen/pix4profs

Zo lief zijn mensen in tijden van corona: Van boodschappen doen tot een dj-optreden

BERGEN OP ZOOM/BREDA - Boodschappen doen, een hondje uitlaten of een optreden verzorgen. De coronacrisis zorgt ook voor mooie momenten: Nederlanders blijken maar al te graag bereid elkaar te helpen in deze moeilijke tijden. 

Om de vraag en het aanbod van hulp te bundelen is twee weken geleden de site gewoonmensen.nl gelanceerd. Gewoon mensen, die willen helpen. En dat heeft al geleid tot diverse activiteiten.

Discomuziek

Quote

De ultieme droom van ons is dat we na de coronacri­sis een mooiere wereld overhouden. Waarin elkaar helpen weer heel gewoon wordt

Simonette Verwoest

Bij verzorgingstehuis Het Markiezaathuis in Bergen op Zoom bijvoorbeeld, schalden discoklanken de bewoners tegemoet gisteren. Een optreden van dj-duo His Masters Choice, geregeld door activiteitenbegeleidster Lia Nuijten. ,,Niemand mag het terrein meer op, maar het leek me leuk om muziek te verzorgen voor de bewoners. Buiten de poort, natuurlijk.” De bewoners werden in het zonnetje gezet en vanaf de parkeerplaats verzorgden de dj’s voor muziek. Nuijten: ,,Het is wel weer een lichtpuntje voor de mensen, nu ze geen bezoek kunnen ontvangen.”

Popelen om te helpen

Initiatiefnemer van de website is onder andere de student Thijs de Jongh uit Teteringen. Simonette Verwoest sloot zich er al snel bij aan. ,,Het uitgangspunt is: elk mens wil een ander helpen. De ultieme droom van ons is dat we na de coronacrisis een mooiere wereld overhouden. Waarin elkaar helpen weer heel gewoon wordt.”

40.000 mensen hebben zich al aangemeld om te helpen. ,,Ze staan te popelen. Maar het ontbreekt nog heel erg aan hulpvragen”, geeft Verwoest toe. ,,Ik denk dat mensen best wel schroom hebben om dat te doen. Maar elke vraag is belangrijk. Zelfs alleen een praatje aan de telefoon is mogelijk.”

Tikkie na de boodschappen

Jasper de Jongh deed boodschappen voor Kees en Joke Boer, die dat zelf even niet kunnen doen.
Volledig scherm
Jasper de Jongh deed boodschappen voor Kees en Joke Boer, die dat zelf even niet kunnen doen. © Jasper de Jongh

Kees Boer uit Breda had gelukkig geen probleem met om hulp vragen. Zijn vrouw Joke en hij zitten in een risicogroep. Dus boodschappen doen is even niet mogelijk. ,,Onze dochters wonen in Zeeland en Eindhoven en wilden het best voor ons doen. Maar ik zag dit op tv en heb ons aangemeld.” Een paar dagen later stond Jasper de Jongh op de stoep, broer van de initiatiefnemer. ,,Hij heeft alles netjes voor ons gekocht”, vertelt Boer. ,,Handschoentjes aan, nieuwe papieren tassen. Hij stuurde er een tikkie achteraan, helemaal goed.”

Boer is tevreden. ,,Wie weet maak ik er nog eens gebruik van. We hebben nu in ieder geval voor een paar dagen boodschappen.”

De Jongh merkt hoe fijn het mensen vinden als je ze helpt. ,,Ik heb de boodschappen voor de deur gezet en op afstand nog een babbeltje gemaakt.” Hij hoopt dat de website voor nog meer koppelingen gaat zorgen. ,,De database van mensen die willen helpen, is gigantisch. De vraag mag groeien. Dat zal zeker ook wel gebeuren de komende tijd.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom