1 op de 3 verkeersboetes werd vorig jaar na bezwaar verscheurd: zo kun jij een boete aanvechten
Nog geen vier procent van alle Nederlanders gaat in bezwaar tegen verkeersboetes die op de mat vallen. Maar wie dat wel doet, heeft vaak succes. Een derde van alle aangevochten boetes bleek vorig jaar onterecht, en werd verscheurd. En het aanvechten van een boete is heel simpel.
Ten eerste is natuurlijk van belang of je het gevoel hebt dat een boete onrechtvaardig of zelfs geheel onterecht is. Want ondanks dat deskundigen zeggen dat je in bezwaar kunt gaan om te testen of er geen fouten zijn gemaakt, zijn bezwaarprocedures er niet om ongestraft de verkeersregels te overtreden. Maar als je een boete wilt aanvechten, dan is dat heel eenvoudig.
Bezwaar aantekenen kan op twee manieren: digitaal via de website van het CJIB of met een brief aan de officier van justitie. In die brief schrijft je naast je persoonsgegevens ook het nummer dat op je boete staat en de reden waarom je het niet met de boete eens bent.
Stap twee
Nadat je het bezwaar hebt gemaakt, krijg je daarop een reactie. Dat kan zijn dat je bezwaar is afgewezen (je moet de boete gewoon betalen), toegekend (de boete wordt vernietigd) of gewijzigd (je krijgt een andere boete).
Ben je niet eens met de beslissing? Dan is het tijd voor stap twee: naar de kantonrechter. Dit moet binnen 6 weken na de beslissing van de officier van justitie. Hier lees je hoe dat kan. Voorwaarde is wel dat je de boete betaalt. Dat noemen ze een ‘zekerheid stellen'.
Net als bij de eerste stap kan een boete door de kantonrechter worden vernietigd of veranderd, maar er kan ook worden besloten dat je de boete gewoon moet betalen. Maar weinig Nederlanders nemen deze stap: vorig jaar werden 41.268 boetes aan de kantonrechter voorgelegd, terwijl er 9,2 miljoen boetes werden opgelegd.
Hoger beroep
Ben je het na het oordeel van de kantonrechter nog niet eens met de beslissing? Dan is er nog één stap die je kunt zetten: hoger beroep bij het Gerechtshof in Leeuwarden. Dat kan alleen als je boete minimaal 70 euro is. Vorig jaar werd dat ongeveer 7.000 keer gedaan. Een op de zes zaken werd vervolgens door het hof vernietigd.
Het instellen van hoger beroep kan door een brief te sturen aan de kantonrechter die de beslissing tijdens de vorige stap genomen heeft. Als het Gerechtshof beslist dat de boete terecht is, dan kun je in Nederland verder niets. Het bedrag dat je al eerder hebt overgemaakt ben je kwijt. Geeft het hof je gelijk, dan krijg je binnen enkele weken het betaalde bedrag terug op je rekening.
Hulp
Je kunt zelf in bezwaar gaan tegen een verkeersboete, maar kunt daarvoor ook een jurist inschakelen. Dat klinkt duur, maar hoeft niets te kosten. Dat zit zo: wie juridische hulp inschakelt om een boete op juistheid te laten beoordelen, heeft recht op een zogenaamde proceskostenvergoeding.
Door een jurist voor niets jouw boete te laten aanvechten spreek je feitelijk af dat deze vergoeding voor hem of haar is. De proceskostenvergoeding is dus het salaris van de jurist. Kennelijk is daar een boterham aan te verdienen, want er zijn in Nederland meerdere juristen die niets anders doen dan het aanvechten van andermans boetes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voormalig PvdA-Kamerlid en senator Adri Duivesteijn (72) overleden
Adri Duivesteijn, voormalig Tweede Kamerlid en senator namens de PvdA, is vrijdag overleden. Dat heeft een vriend namens de familie bekendgemaakt. Duivesteijn is 72 jaar geworden. Hij leed al jaren aan prostaatkanker. -
Met video
Herfstachtig begin van de lente: komende week wordt nat en onstuimig met harde windstoten
Terwijl maandagavond de astronomische lente officieel van start gaat, beloven de weergoden weinig goeds. Nederland wacht een zeer natte en onstuimige week. Tegen het eind van de week kunnen buien gepaard gaan met zware windstoten, meldt Weerplaza. Daarmee dreigt maart veel natter te worden dan in voorgaande jaren. -
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten? -
‘Meer verpleegzorg voor ouderen thuis levert veel minder op dan kabinet denkt’
Met verpleegzorg thuis valt honderden miljoenen euro’s minder te besparen dan het kabinet denkt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van brancheorganisatie Actiz dat maandag verschijnt. Verpleeghuizen zien nu al vijfhonderd senioren per maand op de wachtlijst belanden. Het ministerie van Volksgezondheid houdt echter vast aan de besparing. -
‘Nederlandse Staat aansprakelijk voor gevolgen Turkije-deal’
Amnesty International en drie andere maatschappelijke organisaties stellen maandag de Nederlandse Staat aansprakelijk voor ‘onnodig lijden en structurele schending van de rechten’ van vluchtelingen. Die schendingen zouden de gevolgen zijn van het sluiten van de zogenoemde Turkije-deal, waarin Nederland een grote rol speelde.
-
PREMIUMEnergierekening
Rian betaalt 25 euro per maand: ‘Stekker van cv-ketel doe ik er alleen in als ik warm wil douchen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rian den Haan (62) uit Spijkenisse. -
-
-
Kabinet achter grondige vernieuwing Wetboek van Strafvordering
Het Wetboek van Strafvordering (WvS) - waarin de regels voor opsporing, vervolging en berechting staan - wordt flink vernieuwd en aangepast aan de huidige tijd. Er staan onder meer nieuwe bevoegdheden in voor opsporingsdiensten en ook de rechten van slachtoffers worden versterkt. De ministerraad is akkoord gegaan met een voorstel hiertoe van de ministers Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en Dilan Yeşilgöz (Justitie). -
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen.