Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp

10 jaar geëist tegen 'misbruikopa' uit Zoetermeer

'Het spijt hem, heel erg'. Dat zegt de Zoetermeerse oppasopa (63) die vier kleindochters en drie vriendinnetjes ernstig misbruikte. Maar de mooie volzinnen, de krachtige stem; het leek woensdag in de rechtbank van Den Haag alsof hij het eigenlijk over een ander had. Een groter contrast met de filmpjes die hij van de meisjes maakte is nauwelijks mogelijk. Er is tien jaar tegen hem geëist.

Quote

Ik bof, ik bof, Ik bof. Ik ben de grootste bofkonte­rig­ste opa van Zoetermeer

'Ik bof, ik bof, Ik bof. Ik ben de grootste bofkonterigste opa van Zoetermeer'. De aanklager loofde gisteren het incasseringsvermogen van de zedenrechercheurs in Den Haag die dit soort teksten moesten aanhoren toen ze de filmpjes bekeken van het verregaande misbruik dat de Zoetermeerse oppasopa Rene van B. maakte. Hij op bed, een kleinkind naakt bovenop hem.

Jarenlang ging het door. In elk geval vanaf 2013, maar de politie vond ook nog een afbeelding van het misbruik die stamt uit september 2011 tot begin mei 2015. Zeven meisjes. Vier kleindochters en drie vriendinnetjes. Met een achtste meisje zou hij 'alleen' ontuchtige handelingen hebben verricht. De jongste was vier, de oudste tien. Soms was hij met een kindje alleen. Dan weer met meerderen tegelijk. In zijn slaapkamer, maar ook op vakanties, bij de meisjes thuis. Een keer zelfs in het Groninger museum waar hij de kinderen mee naar toe had genomen voor een uitje. 

Spelletjes
Hij liet ze spelletjes spelen, daagde ze uit steeds verder te gaan in het misbruik. 'Zie jij ook hoe lang ze het al kan. Ze is er echt goed in. Kan jij dat ook?'', zei hij terwijl hij oraal bevredigd werd. Als beloning een bezoek aan de kinderboerderij, vier pepermuntjes - voor diegene die het beter had gedaan- twee pepermuntjes voor het andere meisje. 

Een monster, - hij heeft alles bekend-  maar met het uiterlijk van een doodnormale vent. Hoogopgeleid. Psychologen en psychiaters omschrijven hem als begaafd. Analytisch. Jarenlang voorzitter geweest van de Mixed Hockey Club Zoetermeer. Met een mogelijke carrière in de politiek. Hij was kandidaat-statenlid voor de PvdA. Een gezellige vent ook, eentje die het goed kon vinden met de kleinkinderen, waar je hen met een gerust hart achterliet.  En zo leuk, dat vriendinnetjes altijd welkom waren.  

Alertheid
De ouders hadden dan ook geen enkele argwaan. Tot de moeder van het achtste slachtoffertje op een verjaardagspartijtje plotseling zag dat opa René zijn hand in de legging van haar dochter stopte. Achteraf gezien vermoedelijk het enige wat er ooit is gebeurd, maar door de alertheid van deze moeder kwam de rest van het misbruik uit. Zij ging meteen naar huis, vroeg aan haar dochtertje wat er was gebeurd en seinde andere ouders in. 

In studioverhoren bij de politie verklaarden de kinderen wat er was gebeurd. Voor zover zij het over hun lippen konden krijgen. De filmpjes en foto's - ruim 7300 foto's en 151 filmpjes  van de meisjes- vertelden de rest. Voor sommige ouders vielen puzzelstukjes op hun plek. Dat was dus de rede dat hun dochtertje de laatste tijd niet alleen wilde blijven, weer begonnen was met bedplassen, het slecht ging op school. 

Leed
En na zijn arrestatie drong het ook bij opa René door, zegt hij, welk leed hij heeft berokkend. Dat het gruwelijk is wat hij heeft gedaan. Hij kondigde gisteren aan wat de straf ook wordt, niet in hoger beroep te gaan. Om de ellende voor zijn kinderen, kleinkinderen en hun vriendinnetjes niet nog verder te vergroten.  Maar de rechters worstelden gisteren wel met zijn bekentenis.  Welbespraakt, maar emotieloos, alsof hij het eigenlijk over een ander heeft. Ook psychologen en psychiaters vinden dat hij wel erg weinig inlevingsvermogen lijkt te hebben.,,Als drie onderzoekers het zeggen, moet het waar zijn,'' is dan ook een typische reactie van Van B. als dit hem wordt voorgehouden.

Ouders hoorden het gisteren allemaal aan. In stilte. Slechts een keer klinkt er hoongesnuif als hij zijn misbruik 'stommiteiten' noemt. Soms  worden zakdoekjes getrokken en loopt een moeder even de zaal uit. Maar als de aanklager het bewijs op tafel legt, niet schroomt om de details te noemen, houden ze zonder ook maar een geluid te maken, vol.  Ook al is de tien jaar cel die de officier eiste voor hen nooit genoeg. ,,Wij hebben levenslang,'' zei een ouder op voorhand tegen de officier. Uitspraak over twee weken. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement