Veteraan Fred Arsenault vroeg honderd verjaardagskaarten; hij kreeg er 90.000.
Volledig scherm
Veteraan Fred Arsenault vroeg honderd verjaardagskaarten; hij kreeg er 90.000. © CBC

100 verjaardagskaarten? ‘Bevrijder van de Veluwe’ Fred krijgt er maar liefst 90.000!

De vandaag honderd jaar geworden Canadese bevrijder Fred Arsenault heeft niet honderd - zoals hij wenste - maar 90.000 verjaardagskaarten gekregen. Dit na een spontane oproep van zijn zoon.

Zoon Ron Arsenault vroeg in februari via Facebook aan familie en bekenden om zijn vader honderd verjaardagskaarten te sturen voor zijn honderdste verjaardag. De oproep ging vergezeld van een foto waarop de Canadese veteraan een bord omhoog hield met het adres. 

Viraal

Tot verrassing van zoon Ron Arsenault ging de oproep wereldwijd viraal op de sociale media. Zelfs de Canadese premier Justin Trudeau deelde de oproep via Twitter, net als de burgemeester van Toronto.  

Veluwe

Arsenault diende in de Tweede Wereldoorlog bij het regiment Cape Breton Highlanders, dat in het voorjaar van 1945 op de Veluwe is geweest. Het regiment was daarna betrokken bij de bevrijding van veel plaatsen in Noord-Nederland.  

‘Mooie woorden’

In het Sunnybrook Veterans Centre, het verpleeghuis waar Arsenault woont, werden de afgelopen weken in totaal ruim 90.000 verjaardagskaarten bezorgd. Het feestje werd donderdag alvast gevierd. ,,Bedankt voor alle mooie woorden, dit onthoud ik nog wel even’’, vertelde hij aan een verslaggever van CBC News. 

Overweldigd

Zoon Ron vertelde dat de familie overweldigd is door het indrukwekkende aantal kaarten. ,,We hebben kaarten gehad van over de hele wereld. Meer dan we ooit hadden kunnen bedenken.’’ Op sociale media regent het ook al twee dagen felicitaties aan het adres van de honderdjarige bevrijder.