Volledig scherm
Directeur Zion Jongstra van TSN © anp

12.000 banen op de tocht bij TSN Thuiszorg

UpdateDe grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, TSN Thuiszorg, vraagt uitstel van betaling voor het onderdeel dat mensen huishoudelijke zorg geeft. Daar werken 12.000 mensen. Een betrouwbare bron bevestigt dat na een bericht van de NOS. Het bedrijf geeft om 13.00 uur een persconferentie. TSN verkeert al langer in zwaar weer.

Quote

Personeel heeft een mail gekregen hierover, hoor ik van mijn achterban. Vanaf maandag zal er een bewindvoer­der aan het werk zijn

Toon Wennekers - FNV Zorg

Ook Toon Wennekers van FNV Zorg & Welzijn zegt dat TSN uitstel van betaling gaat aanvragen. ,,Personeel heeft een mail gekregen hierover, hoor ik van mijn achterban. Vanaf maandag zal er een bewindvoerder aan het werk zijn. TSN zegt niet verder te kunnen met de lage tarieven van gemeentes'', aldus de vakbondsman. Directe aanleiding zou de rechtszaak zijn die TSN heeft verloren over een eenzijdige loonkorting op ruim 4500 thuishulpen.

Loonsverlaging
TSN kondigde eerder dit jaar al aan de lonen met 20 tot 30 procent te verlagen, van 12,50 naar 10 euro per uur. De thuiszorgmedewerkers kwamen samen met FNV Zorg & Welzijn in actie, tekenden bezwaar aan en stapten naar de rechter om de loonsverlaging tegen te houden. De rechter besloot dat de organisatie de loonsverlaging van 4300 medewerkers moest terugdraaien.

Noodplan
De SP wil dat er een noodplan komt om te voorkomen dat de organisatie failliet gaat. Volgens Renske Leijten van de SP kan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) niet wegkijken nu de grootste thuiszorgaanbieder van het land onderuit dreigt te gaan. ,,Het noodplan moet garanderen dat tienduizenden cliënten van TSN hun vaste gezicht niet verliezen.''

Zij vindt dat de bewindsman een basistarief voor thuiszorg moet invoeren waardoor gemeenten het werk niet meer onder de kostprijs kunnen aanbieden. Gemeenten zijn door de decentralisatie van de zorg verantwoordelijk voor de thuiszorg. Zij hebben hiervoor van Van Rijn geld gekregen.

De SP wil net als 50 PLUS de bewindsman ter verantwoording roepen in de Kamer.

Eerdere problemen
De thuiszorgorganisatie kondigde begin 2015 al aan 650 van de 11.000 vaste medewerkers te ontslaan. Directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg schreef toen de ,,ongekend zware maatregelen'' ook al toe aan de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gemeenten heeft opgelegd. ,,Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch'', stelde Jongstra eerder. ,,We hebben geen andere keus. Wij kunnen deze verliezen niet langer dragen."

Ook de FNV vindt dat de problemen toe te schrijven zijn aan het kabinet.,,Ingrijpen is noodzakelijk'', vindt FNV-bestuurder Gijs van Dijk. In een verklaring zegt hij dat de arbeidsvoorwaarden steeds slechter worden. ,,Dit is onacceptabel en moet worden gestopt''.

TSN Thuiszorg

Geschiedenis: Opgericht in 2001 in Twente. TSN Thuiszorg nam in 2009 veel activiteiten over van de omgevallen thuiszorggigant Meavita. In 2013 konden enkele honderden ontslagen thuiszorgmedewerkers van het Achterhoekse Sensire overstappen naar TSN.

Werkgebied: TSN heeft meer dan veertig vestigingen, verspreid over het hele land: in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. Het hoofdkantoor is gevestigd in Almelo.

Cliënten: TSN zorgt voor ongeveer 60.000 ouderen en hulpbehoevenden.

Werknemers: TSN heeft ruim 11.000 medewerkers in vaste dienst. Ook heeft het bedrijf enkele duizenden mensen in tijdelijke dienst.

Algemeen directeur: Zion Jongstra

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement