Volledig scherm
PREMIUM
De Lanzas Chilenos bestaan al tientallen jaren en zijn van oorsprong zakkenrollers © Shutterstock/Chileense justitie/Beeldbewering AD

12.000 kilometer vliegen om in Nederland in te breken

Chileense superdievenDe Lanzas Chilenos vliegen meer dan 12.000 kilometer om in te breken. Kenners waarschuwen: ,,Dit is de nieuwe generatie. Ze worden steeds gewelddadiger. Ze hebben geen normen en waarden meer.”

Knetterstoned en met inbraakplannen kwamen ze een Amsterdamse coffeeshop uitgelopen. Met de auto reden ze naar Brabant, waar ze die koude februarinacht verschillende woningen leegroofden. Het derde doelwit, een rijtjeshuis in de gemeente Nuenen, leek een makkelijke klus: raampje in, geld en sieraden grijpen en wegwezen. Maar deze keer schrok een buurvrouw wakker.

Toen er zwaailichten opdoemden, sprongen de drie Chilenen in hun auto. Plankgas reed de 40-jarige bestuurder weg. Door rood licht ging het, over provinciale wegen en over fietspaden, om de politieauto af te schudden. Tijdens de vlucht gooiden de andere twee sieraden naar buiten.

Tien kilometer verderop, in Aarle-Rixtel, ging het mis. De auto slipte, sloeg over de kop en kwam met een harde plons in een sloot terecht. Een blaffende politiehond zorgde dat de bont en blauwe Chilenen niet via het weiland weg durfden te rennen.