1200 mensen ondertekenen aangifte tegen Willem Engel: ‘Hij zaait angst in samenleving’
Een collectieve aangifte tegen Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, is sinds gisteravond door circa 1200 mensen ondertekend. Volgens de initiatiefnemers van de aangifte maakt Engel zich schuldig aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting en uitingen met een terroristisch oogmerk.
Initiatiefnemer Norbert Dikkeboom omschrijft Engel als ‘een buitengewoon storende factor in het debat rondom de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen’. De afgelopen maanden verzamelde hij tal van uitspraken van Engel, die volgens hem ronduit strafbaar zijn. ,,Het is in de loop der tijd alleen maar gekker geworden.”
Dikkeboom vindt dat Engel ten onrechte de strafrechtelijke dans ontspringt, waar anderen voor vergelijkbare vergrijpen worden aangepakt. De recente rellen in Rotterdam zien de aangevers als direct gevolg van de in hun ogen opruiende oproepen van Engel, ‘omdat het stelselmatige opruien inmiddels maar een klein vonkje nodig heeft om te leiden tot escalaties’.
Angst en verdeeldheid
Met zijn uitlatingen jaagt Engel een deel van de bevolking angst aan voor het beleid van de overheid en het vaccinatiebeleid, zegt Dikkeboom, waarmee hij zich schuldig zou maken aan het doen van uitingen met een terroristisch oogmerk. ,,Engel voedt een klimaat van onveiligheid, waarbij hij de Nederlandse staat afschildert als een dictatuur (regime)”, zo staat in de aangifte. Door zijn systematische oproep het beleid van de overheid te negeren en te saboteren en herhaaldelijk te beweren dat bewindslieden strafbaar zijn en veroordeeld dienen te worden, zorgt Engel ‘voor ontwrichting van de politieke en sociale structuren in Nederland’.
Engel verspreidt volgens de aangifte stelselmatige onjuiste medische informatie. Daarmee ‘zaait hij angst en verdeeldheid’ en brengt hij grote schade toen aan de volksgezondheid. De aangifte wegens oplichting is gebaseerd op het veronderstelde misbruik door Engel van donatiegelden.
Website
Dikkeboom verwacht dat de website aangiftewillemengel.nl ongeveer twee weken in de lucht zal blijven. Daarna zal de aangifte, voorzien van een pakket bijlagen, worden aangeboden aan OM-topman Gerrit van der Burg. Er is gekozen voor een collectieve aangifte, zegt Dikkeboom, om politiebureaus niet te overspoelen met individuele aangiftes. Hij benadrukt dat de persoonsgegevens van ondertekenaars op de site goed zijn beveiligd. De aangifte is getoetst door een strafrechtadvocaat.
Volgens Engel is de aangifte niet gebaseerd op feiten en daarmee vals. Hij heeft de aangifte bestudeerd en er geen strafbare feiten op kunnen ontdekken. ,,Ik probeer het debat scherp te voeren, maar ga nooit over de lijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Hackers van MediaMarkt en 1500 anderen gesnapt: politie keek halfjaar mee met data-dieven
Eén van de grootste ransomware-netwerken ter wereld is opgerold. Het Hive-netwerk maakte het afgelopen anderhalf jaar honderden slachtoffers, melden de FBI en Europol. De Amerikaanse politie keek maandenlang mee en voorkwam dat nieuwe slachtoffers samen 120 miljoen euro losgeld moesten betalen. ,,Hiermee is het vertrouwen in dit soort hackers flink aangetast.” -
Rutte tempert verwachtingen: ‘Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken’
Premier Mark Rutte tempert de verwachtingen over het terugbrengen van de asielinstroom naar Europa. ,,Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken”, zei hij vandaag na de ministerraad. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
104
Geen verwarming aan en koud eten: 600.000 huishoudens leven in energiearmoede
Ondanks de financiële compensatie leven steeds meer mensen in energiearmoede. Ruim 600.000 huishoudens hebben hoge energiekosten, wonen in een slecht geïsoleerd huurhuis en hebben een laag inkomen. -
-
-
met video28
Neerslagbom zal in de toekomst vaker vallen, eenvoudige maatregelen zijn er niet
Een neerslagbom zoals die het Limburgse heuvelland in de zomer van 2021 trof, zal in de toekomst vaker vallen. Eenvoudige maatregelen om te voorkomen dat dergelijke regenval in die provincie vergelijkbare problemen oplevert als toen, zijn er bovendien niet. Die conclusies kunnen worden getrokken uit een nieuw onderzoeksrapport. De boodschap: leer leven met overstromingen. -
CBS trekt omstreden conclusie over uithuisplaatsingen toeslagenkinderen in
Het CBS trekt een omstreden conclusie in, over uithuisplaatsingen van kinderen in gezinnen die slachtoffer werden in de toeslagenaffaire. Het CBS stelde: ‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet’, en zette zo de deur open voor harde kritiek.