Volledig scherm
Opkoper Marius Tsakonis geeft de beste prijs voor het goud waarmee het AD de boer op gaat. FOTO UP/TOUSSAINT KLUITERS

'13 euro per gram goud is echt bedrog'

De goudprijs blijft records breken en leidt al maanden tot een run op het edelmetaal. Opkopers duiken werkelijk overal op. Nederlanders brengen hun goud massaal naar hen toe. Maar lang niet overal krijgen ze een deskundige taxatie, laat staan een goede prijs, blijkt als het AD undercover op onderzoek uitgaat.

Verkoper André van het Goudwisselkantoor vertelt aan het AD dat er   heel wat wordt gesjoemeld met goud, als hij uitlegt waarom hij de verzameling gouden armbanden en kettingen die het AD aanbiedt, uitgebreid test op echtheid.

In een discreet zaaltje van een wegrestaurant langs de A15 wordt een gouden 5 guldenmunt uit 1912 meteen apart gelegd. 'Hier geef ik 120 euro voor,' zegt de muntenspecialist. En de rest? Zestien euro per gram, ofwel 690 euro. Meer kan hij er niet van maken. 'De prijs van goud ligt hoger, dat kun je op internet zien. Maar ik zeg heel eerlijk: wij willen er ook iets aan verdienen.'

Het Goudwisselkantoor is een van de bedrijven die staan te trappelen om onze goudbuidel in ontvangst te nemen. Het aanbod van dit soort opkopers is de afgelopen maanden geëxplodeerd.

Cowboys
Met een prijs van ruim 40.000 euro per kilo voor puur goud is het aanlokkelijk om een verzameling in te leveren die anders toch maar ligt te verstoffen. Maar die hoge prijs heeft ook een keerzijde en een aantrekkingskracht op de 'cowboys' in de markt, waarschuwen de kenners.

Goudbuideltje AD
Het AD neemt de proef op de som en trekt met een goudbuideltje langs vijf locaties, verspreid over Nederland. De inhoud: ruim 43 gram aan ringen, kettingen en armbanden (14 karaat) plus een gouden muntstuk van 5 gulden (21,6 karaat, ongeveer 3 gram). De prijs van 14-karaats goud schommelt nu rond de 24 euro per gram. Zonder onkosten en winstmarges zou dit goud dus 1032 euro moeten opleveren, het vijfje 110 euro.

Het eindbod van 810 euro van verkoper André van de Goudwinkel vinden we wat weinig en we bedanken vriendelijk. Maar wanneer we willen vertrekken, gaat de prijs met 1 euro per gram omhoog.

Inkoper Marius van de Goudbus, die tijdelijk vanuit een hotel in Hoorn werkt, biedt 20 euro per gram. 'Maar dat is wel de prijs van dit moment. Kom je later terug en ik merk dat de koers stijgt, dan profiteer je mee. Als ik merk dat de prijs daalt, laat ik de klant ook 'meeprofiteren',' grijnst hij. En dat is zeker niet overal zo, houdt hij ons voor.

Getild
Nog één test, bij Gold Buyers in Hoog Catharijne. Terwijl het winkelend publiek over de schouder kan meekijken, onderwerpt medewerkster Manja de collectie aan een uitgebreid onderzoek. Haar prijs: 13 euro per gram. Een verschil van 7 euro met de hoogste bieder, de Goudbus. '13 euro per gram is gewoon bedrog,' zegt winnaar van onze steekproef Marius Tsakonis als hij de laagste prijs hoort. 'Dan weet je dat je wordt getild.'

Lees het volledige verhaal vandaag in het AD.