Volledig scherm
Twee reddingswerkers van de KNRM gingen van boord om poolshoogte te nemen op de zandplaat. © KNRM

13 zwemmers van zandplaat gehaald na levensgevaarlijke actie bij Breskens

Een groep van dertien zwemmers is vanmiddag van de zandplaat voor Breskens gehaald door een reddingsboot van de KNRM. De zwemmers wilden via de plaat teruglopen en daarna het vaarwater overzwemmen maar daar stak de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit een stokje voor.

Het vaarwater in de Westerschelde overzwemmen is namelijk verboden en gezien de drukte met vaartuigen ook zeer gevaarlijk, aldus de KNRM Breskens.

Verschillende boten voor Breskens maakten zondagmiddag rond 14.00 uur dat er personen in de problemen zouden zijn op de Plaat van Breskens. Via de Nederlandse Kustwacht is reddingsboot de Zeemanshoop van de KNRM in Breskens op pad gestuurd. Die voer met spoed uit.

Ter plekke gingen twee lieden van de KNRM van boord om polshoogte te nemen op de zandplaat. Een groep van dertien zwemmers bleek eerder die middag vanaf Nummer Een vertrokken. De zwemmers wachtten op de kentering van het tij om via de plaat terug te lopen en daarna de vaargeul weer over te zwemmen.

Fikse waarschuwing

Dat zou echter niet gaan gebeuren. Via de drenkelingenklep is de hele groep aan boord van de Zeemanshoop gebracht. De zwemmers zijn hierna in de haven van Breskens aan wal gezet. De groep heeft een fikse waarschuwing gekregen van Rijkswaterstaat. Ook zijn ze op de hoogte gesteld van de juiste procedure om een vergunning aan te vragen en de juiste instanties in te lichten van zo'n actie. 

Volledig scherm
Reddingboot Zeemanshoop rukte vanmiddag uit nadat verschillende boten melding hadden gemaakt van een groep mensen op de zandplaat. © KNRM
Volledig scherm
De reddingboot van Breskens nadert de zandplaat. © KNRM