Volledig scherm
Het paleis van justitie in Den Haag. © ANP

15 maanden cel geëist tegen ex-fraudejager OM en VVD'er

Voormalig fraudeaanklager van het Openbaar Ministerie (OM) Matthieu van S. moet vijftien maanden de cel in. Dat eiste het OM vandaag in de rechtbank in Den Haag.

De 56-jarige verdachte uit Soest, die ook een prominente rol vervulde in de VVD, staat terecht voor onder meer belastingfraude van ongeveer anderhalve ton en valsheid in geschrifte. Volgens het OM heeft Van S. geprobeerd geld verborgen te houden, zodat zijn ex-vrouw, met wie hij in een vechtscheiding verwikkeld is, niet bij dat geld kon komen. ,,Met zijn gedrag toont de verdachte minachting voor instanties en personen. Hij wil ten koste van alles en iedereen zijn gelijk halen", aldus de officier van justitie.

Van S. ontkende fel en in alle toonaarden. ,,Ik word genaaid, ik vind het een groot gezever." Volgens hem heeft zijn ex-vrouw de Belastingdienst met ,,verzinsels, leugens en halve waarheden" achter hem aan gestuurd.

'Doelbewuste treiteractie'

Quote

Er zijn mensen die hebben gezegd 'die knakker moet hangen'.

Matthieu van S. T.

Ook het OM is volgens hem bezig met een ,,doelbewuste treiteractie". ,,Er zijn mensen die hebben gezegd 'die knakker moet hangen'. En die mensen zitten hoog in de top van het OM. Ik kan het niet bewijzen, maar ik weet dat het zo is." Met stemverheffing voegde hij daaraan toe: ,,Hier waait een tegenwind van het Openbaar Ministerie die niets met integriteit te maken heeft."

Ook heeft het OM volgens hem bewust informatie naar de media gelekt. Van S. beet een in de rechtszaal aanwezige journalist toe dat hij ,,een kwezel" is ,,die leugens opschrijft".

Van S. wordt ervan verdacht tussen 2009 en 2011 onder meer te hebben gefraudeerd met zijn inkomstenbelasting, onjuiste facturen te hebben opgesteld en vals opgemaakte bezwaarschriften te hebben verstuurd.

Het onderzoek tegen de voormalig fraudeaanklager begon al in 2012. Dat het zo lang heeft geduurd tot de inhoudelijke behandeling van de zaak, komt volgens de officier van justitie onder meer door de proceshouding van Van S. ,,De verdachte heeft tientallen brieven gestuurd, klachten ingediend, zonder enige onderbouwing met de beschuldigende vinger naar onder meer het OM gewezen."

Woensdag is het de beurt aan de advocaten van Van S. voor een reactie op de eis. De uitspraak is waarschijnlijk twee weken later.

  1. Ooggetuigen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond bij hem’

    Ooggetui­gen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond bij hem’

    De 44-jarige advocaat Derk Wiersum die vanochtend vlak voor zijn huis in Amsterdam is geliquideerd, is ten minste twee keer onder vuur genomen door een jongen met een hoodie. Dat zegt een buurtbewoner die vlakbij de plaats delict woont. De vrouw van de raadsman stond toen de hulpdiensten arriveerden bij het slachtoffer. ,,Ik hoorde twee harde knallen en zag daarna een jongen langs mijn huis rennen.”
  2. Advocaat Wiersum was wegens bedreigingen bezig met eigen persoonsbeveiliging

    Advocaat Wiersum was wegens bedreigin­gen bezig met eigen persoonsbe­vei­li­ging

    De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, werd al langer bedreigd. Hij had geen vertrouwen in politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.