17-jarige jongen doodgeschoten in Amsterdam, twee gewonden

VideoBij een schietpartij in Amsterdam is een 17-jarige jongen doodgeschoten. Twee personen zijn gewond geraakt. Het incident deed zich voor rond 19.10 uur op de Grote Wittenburgerstraat op een van de Oostelijke Eilanden.

Het dodelijke slachtoffer zou volgens bronnen van Het Parool de 17-jarige Amsterdams-Marokkaanse Mohammed Bouchikhi zijn. De gewonden zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen zou volgens de Amsterdamse krant de 19-jarige Gianni L. zijn. Hij raakte vorig jaar ook al gewond bij een schietpartij in de wijk. De andere gewonde is een 20-jarige stagiaire van het buurtcentrum Wittenburg.

De politie rukte direct met groot materieel uit en heeft de straat ruim afgezet. Er is meerdere keren geschoten, meldt de politie. Buurtbewoners zeggen tegen Het Parool dat de schoten zijn gelost in het buurtcentrum. De gemaskerde daders zouden gericht op zoek zijn geweest naar de slachtoffers. 

Volledig scherm
Een deel is zelfs met zwarte zeilen afgezet. © ANP

Autobrand

Volledig scherm
De politie heeft de omgeving van de Grote Wittenburgstraat afgezet waar de hulpdiensten aanwezig zijn na een schietpartij. © ANP

Enkele uren na de schietpartij ging in Nieuw-West een auto in vlammen op. De politie houdt er rekening mee dat het om de vluchtauto van de daders gaat. De witte Volkswagen Polo brandde helemaal uit. Het wrak wordt op sporen onderzocht.

Het is het tweede dodelijke schietincident in twee maanden tijd in de buurt. In november werd aan de Kattenburgerkade een 19-jarige jongen doodgeschoten. Dat incident gebeurde enkele honderden meters verderop. De politie onderzoekt dan ook of beide incidenten met elkaar te maken hebben.

Er is ook geen reden om aan te nemen dat het om een aanslag gaat, benadrukt de politie. Alles wijst erop dat het om een 'crimineel gerelateerd' incident gaat.

Volledig scherm
De politie bij de Grote Wittenburgstraat in Amsterdam. © EPA