Volledig scherm
Veertig procent van de docenten in het basisonderwijs had een schaal hoger moeten zitten © ROBIN UTRECHT

18.000 leraren basisonderwijs ondanks afspraken in laagste salarisschaal

Duizenden leraren in het basisonderwijs worden, zo blijkt uit cijfers van onderwijsorganisatie DUO, onderbetaald. Ondanks eerder gemaakte afspraken zitten zo’n 18.000 basisschoolonderwijzers in de laagste loonschaal.

De situatie is niet conform de in 2008 met schoolbesturen en vakbonden gemaakte afspraak om meer leraren door te laten groeien naar een hogere salarisschaal. In 2014 had minimaal veertig procent van de onderwijzers een schaal hoger moeten zitten.

Volgens de laatste cijfers van DUO, waarover De Telegraaf beschikt, is dat aantal nooit gehaald. Vorig jaar was het percentage basisschooldocenten dat een schaal steeg, ondanks de miljoenen die het kabinet vrijmaakte voor loonsverhoging, slechts 26,7 procent.

Tientallen miljoenen

Tientallen miljoenen zouden in één keer zijn overgemaakt naar het basisonderwijs, dat niet hoeft te verantwoorden waar het geld in wordt gestoken. Uit de cijfers van DUO zou kunnen worden afgeleid dat het geld aan andere zaken is besteed. Onderzoek moet dat ophelderen.

De afgelopen maanden hebben werd meermalen gestaakt door leraren, als protest tegen de in het onderwijs betaalde salarissen. In de provincies Brabant en Limburg leggen leraren in het basisonderwijs volgende week vrijdag het werk neer.