Een oogarts in het Oogziekenhuis in Rotterdam verwijdert tijdens de jaarwisseling kruitresten uit een oog van een vuurwerkslachtoffer. © ANP
Volledig scherm
Een oogarts in het Oogziekenhuis in Rotterdam verwijdert tijdens de jaarwisseling kruitresten uit een oog van een vuurwerkslachtoffer. © ANP

21 mensen door vuurwerk blind aan een oog

Tijdens de jaarwisseling zijn 21 mensen aan een oog blind geworden door vuurwerk. Bij negen van hen moest het beschadigde oog worden verwijderd. Dat meldde het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) vanochtend.

207 patiënten moesten behandeld worden wegens oogletsel. Dat zijn er minder dan tijdens de vorige jaarwisseling, maar de ernst van het oogletsel is volgens een woordvoerder van het NOG wel toegenomen. Zo zijn er meer blinde ogen dan vorige jaarwisseling.

Minder kinderen met oogletsel
Meer dan de helft van de slachtoffers was omstander. 102 mensen werden slachtoffer van vuurwerk dat ze zelf hadden afgestoken. Het NOG noemt het positief dat er minder kinderen oogletsel hebben opgelopen in vergelijking met andere jaren.

Verbod knalvuurwerk
Het NOG pleit al sinds 2009 voor een verbod op knalvuurwerk. Toen werd voor het eerst geregistreerd hoeveel gevallen van oogletsel er waren tijdens een jaarwisseling. 'Het is absurd dat er in Nederland net zoveel oogletsel is door vuurwerk bij twee jaarwisselingen, als het aantal beschadigde ogen in 3,5 jaar tijd van Amerikaanse soldaten in Irak', zegt Tjeerd de Faber, woordvoerder van het NOG.