22 GGD’s beginnen eerder met vaccineren
De GGD’s starten eerder dan gepland met de vaccinatie van zorgmedewerkers. De aftrap in de eerste drie regio’s blijft ongewijzigd op vrijdag 8 januari. Maar de andere 22 regio's volgen daarna sneller dan eerst was gepland. Dat heeft brancheorganisatie GGD Ghor bekendgemaakt.
Delen per e-mail
De aftrap voor het vaccinatieprogramma blijft op 8 januari in Houten, Rotterdam en Veghel. Op andere locaties zou 18 januari worden gestart. Dat is nu naar voren gehaald. ,,Omdat het kan”, aldus een woordvoerster. In drie van die regio's (Amsterdam, Drenthe en Haaglanden) start het vaccineren op 11 januari. De overige regio's beginnen drie dagen eerder dan gepland, op 15 januari.
GGD Ghor hoopt en verwacht dat er vanaf maandag 4 januari veel zorgverleners van de verpleeghuizen en zorginstellingen bellen om een afspraak te maken voor de coronavaccinatie. Daarom zetten ze gedurende de dag tweeduizend mensen in om afspraken in te plannen. Het callcenter is zeven dagen per week van 08.00 uur tot 20.00 uur geopend.
In totaal zullen de GGD’s zo’n 350 tot 400 prikkers inzetten. Op dit moment beschikken alle GGD’s al over voldoende gekwalificeerd personeel om te kunnen starten met vaccineren. De GGD’en hebben voldoende vaccins beschikbaar van BioNTech-Pfizer voor de zorgverleners uit de verpleeghuizen en de zorginstellingen. Bekend was al dat deze groep als eerste gevaccineerd zou gaan worden.
Luister voor het laatste coronanieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Voorrang
Inmiddels is duidelijk dat ook personeel uit ziekenhuizen én huisartsen voorrang krijgen. Dat laatste is vandaag bekend gemaakt door de Landelijke Huisartsen Vereniging, na overleg met het ministerie van VWS. Ziekenhuispersoneel en huisartsen krijgen overigens niet via de GGD hun prik.
Ook al start Nederland nu op veel locaties eerder dan gepland met vaccineren, het blijft alsnog één van de laatste landen van Europa die begint met prikken. De eerste Britse kreeg bijvoorbeeld al op 8 december 2020 een vaccinatie en daar zijn intussen al bijna een miljoen doses gegeven. Op 21 december keurde het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) het eerste coronavaccin van Pfizer en BioNTech goed. Dat was een week eerder dan oorspronkelijk gepland.
Spoedig na die goedkeuring begonnen ook andere EU-landen met prikken. Duitsland behoort tot de koplopers: daar waren op 2 januari bijna 240.000 prikken gezet. Verder zijn ook Frankrijk, Denemarken, Ierland, Portugal, Italië, Oostenrijk, Polen, Estland, Letland en Litouwen, Griekenland, Roemenië en Hongarije al van start.
Allergie
De reden waarom Nederland niet ook eerder kon beginnen met prikken, was volgens minister Hugo de Jonge het op tijd afkrijgen en testen van het IT-systeem. Daarin worden vaccinaties geregistreerd en moeten gegevens worden opgenomen over - bijvoorbeeld - redenen of omstandigheden om de vaccinatie niet te zetten, zoals een allergie. Ook moet het IT-systeem afspraken kunnen inplannen en moeten er priklocaties en gegevens worden ingevoerd, voor als er nog vragen zijn over het prikken.
Uit een overzicht van de Universiteit van Oxford blijkt dat Israël alle andere landen klopt qua snelheid. Per dag worden daar zo'n 150.000 inentingen gezet. Daarmee is Israël het land met de hoogste vaccinatiegraad voor corona ter wereld. In totaal zijn in Israël nu al een miljoen mensen minstens één keer gevaccineerd. Dat is 12 procent van de totale bevolking. Bij corona geldt dat als net iets meer dan 60 procent antistoffen heeft, het virus veel moeilijker slachtoffers kan maken. Mensen zijn dan zodanig omringd door personen die immuun zijn, dat de uitbraak uitdooft.
Zo’n twee maanden geleden had in Nederland naar schatting 6,2 procent antistoffen ontwikkeld tegen corona, omdat zij het virus al hadden doorgemaakt. Bij 18- tot 40-jarigen uit grote steden was dat naar schatting 11 procent.
Het coronavaccin is er snel gekomen, kan dat dan wel veilig zijn? Hoe zit het met de langetermijneffecten? En hoe moet je kijken naar de risico’s van zo’n vaccin? Professor Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) geeft antwoord op al je vragen rondom het coronavaccin.
Bekijk hieronder nog meer video’s over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
Review
De Amazon Echo nader bekeken: een halfbakken introductie in Nederland
Amazon maakte zijn Alexa-stemassistent eind vorig jaar beschikbaar voor de Nederlandse markt, samen met de introductie van 4e generatie Amazon Echo en Echo Dot slimme speakers. Daarmee krijgt Google eindelijk concurrentie, al valt te betwijfelen of Amazon een serieus gevaar vormt. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUM
Zo gaat de GGD vaccineren in de IJsselhallen: ‘Twaalf prikken per uur per priklijn’
Terwijl de discussie landelijk nog in alle hevigheid woedt (tóch eerder beginnen met vaccineren, en hoe gaan we het ziekenhuispersoneel inpassen?) zijn de GGD’en hun priklocaties aan het inrichten. Zoals in de IJsselhallen in Zwolle. ,,We hebben te maken met zeer beperkte hoeveelheden vaccins. We beginnen met maximaal 266 mensen per dag. Het is echt de verdeling van de schaarste", zegt manager Margreet Algera van GGD IJsselland. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
Dierenbeul martelt padden en hangt ze aan prikkeldraad
Een dierenbeul heeft zo’n twintig padden gemarteld door ze aan een prikkeldraad rond een weiland te hangen. De dierenpolitie deed de lugubere vondst bij het prikkeldraad in het buitengebied bij Landgraaf (Limburg). -
PREMIUM
Blijer na vier uur licht uit een lamp: ‘Daglicht keihard nodig voor onze biologische klok’
Helpt een daglichtlamp bij slecht slapen en sombere gedachten? Lichtspecialist Jan Denneman en chronobioloog Marijke Gordijn hopen met de ‘30 dagen goed licht ervaring’ antwoord te krijgen op die vraag. Journalist Jeroen Kreule is een van de deelnemers. -
PREMIUM
Terug naar het ‘normale’ leven, hoe doen we dat ook al weer?
Nog even geduld tijdens hopelijk de laatste lockdown, dan kan het nieuwe jaar écht beginnen. In 2021 krabbelt Nederland dankzij het vaccin op. Maar normaal leven, hoe doen we dat ook al weer?