Volledig scherm
Foto ter illustratie. Een vrouw zoekt verkoeling tijdens de hitte. © ANP

23 juli warmste ooit gemeten

23 juli is officieel de warmste ooit gemeten in ons land. Om 17.50 uur werd het in De Bilt 31,7 graden. Het is in Nederland op grote schaal tropisch, meldt Weeronline. Het warmst is het tot nu toe in Eindhoven met 34,6 graden. Woensdag en donderdag wordt het nog heter.

Het oude warmterecord voor deze datum stamt uit 2013. Toen werd het in De Bilt 31,6 graden. Het landelijke warmterecord, gemeten over alle weerstations, voor 23 juli is 35,0 graden. Dit werd gemeten in 1911 in Maastricht.

Woensdag en donderdag loopt het kwik nog verder op. In het midden van het land wordt het 36 tot 37 graden. In het zuidoosten kan het lokaal 39 tot 40 graden worden. Ook dan is de kans op warmterecords groot. De kans is groot dat donderdag de boeken ingaat als de warmste dag ooit in Nederland.

Klimaatwetenschapper Dim Coumou legt in de video hieronder uit hoe het komt dat we steeds vaker te maken krijgen met hittegolven:

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.