Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

25 miljoen euro extra voor cyberveiligheid

Het demissionaire kabinet trekt extra geld uit voor cyberveiligheid. Het gaat om structureel 25 miljoen euro, bevestigen Haagse bronnen. De extra investering wordt bekendgemaakt op Prinsjesdag.

Het geld zal onder meer worden gebruikt voor de aanpak van cybercriminaliteit door politie en Openbaar Ministerie. Voor cyberveiligheid was eerder ook al 13 miljoen extra uitgetrokken.

Investeringen

Dit jaar klonken er meerdere oproepen voor forse investeringen in cybersecurity. D66-Kamerlid Kees Verhoeven wilde onder meer geld voor de politie om meer cyberrechercheurs aan te nemen en op te leiden. Voor een deltaplan cybersecurity wilde hij zelfs 125 miljoen euro vrijmaken.

MKB Nederland pleitte in juni voor miljoenen extra op de begroting van 2018 om het bedrijfsleven te ondersteunen in de strijd tegen cybercriminaliteit. Uit onderzoek in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bleek ook dat er meer investeringen nodig zijn in digitale veiligheid.

Cybercriminaliteit lijkt onlosmakelijk met Nederland verbonden. Vanuit ons land en vanaf Nederlandse servers worden veel aanvallen op andere landen uitgevoerd. Maar Nederland wordt zelf ook regelmatig aangevallen. Dit blijkt uit onderzoek van het beveiligingsbedrijf F-secure.

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.