26 activisten Greenpeace opgepakt bij klimaatprotest Schiphol
videoDe Marechaussee heeft vandaag zesentwintig activisten opgepakt tijdens een klimaatprotest bij Schiphol Plaza, waaraan zo’n tweehonderd activisten van Greenpeace meededen. Actievoerders hadden zich daarbij vastgeklonken. Iets voor 19.00 uur meldde een woordvoerder dat alle demonstranten uit de hal zijn verwijderd.
Delen per e-mail
Onder luid boegeroep verwijderen marechaussees één voor één actievoerders uit de hal van Schiphol, waar sinds vanochtend enkele honderden activisten demonstreren tegen de vervuiling door de luchthaven. Activiste Faiza Oulahsen van Greenpeace sprak de actievoerders toe en gaf aan dat ze gearresteerd kunnen worden. Buiten stonden vijf bussen klaar om de demonstranten af te voeren.
De gemeente Haarlemmermeer heeft een noodbevel uitgevaardigd. Daarin staat dat actievoerders bij een eerste bevel van de Marechaussee mee moeten gaan en dit weekend het vliegveld niet meer op mogen komen.
,,Vroeg of laat komen we terug. We gaan door. Desnoods bezetten we een landingsbaan’’, liet Oulahsen weten. Greenpeace betreurt het ingrijpen ‘ten zeerste’. ,,Dit is een vreedzaam protest.” Ter afscheiding is door de Marechaussee een lint om de groep gespannen.
‘Pas goed op’
Omstreeks half twaalf begon de omsingeling van de marechaussees. Aan een verzoek om op te staan, gaven de actievoerders geen gehoor. Er werd een ultimatum tot 12 uur gesteld, waarbij geweld kan worden gebruikt worden als ze bleven zitten, zo luidde de boodschap. Eén van de activisten was het daar niet mee eens. ,,Dit is een vreedzame demonstratie. Ik ben van plan te blijven zitten, tot ik word opgepakt.” De actievoerders mediteerden totdat de aangekondigde ontruiming begon. ,,Onze uitstraling is zacht”, zei een spreker. ,,Laat de kracht van saamhorigheid blijken.”
In de hal haakten de actievoerders hun armen in elkaar om verwijdering lastig te maken. ‘We are peaceful, what are you’ riepen de activisten, terwijl ze één voor één uit de kring werden gehaald. ‘Wij zijn hier, we doen het voor de kinderen’, klonk het uit de groep, die zeker wilde maken dat hun protest gehoord wordt.
Onder de klimaatactivisten die naar de luchthaven zijn gekomen, was ook het Amsterdamse GroenLinks-raadslid Imane Nadif. De politica zette een foto van de protestactie op social media. ,,Best gezellig hier’’, twittert ze bij het plaatje van de demonstranten op Schiphol Plaza.
‘Hardhandig optreden’
,,De demonstranten zijn uit Plaza verwijderd: niet omdat ze gevaarlijk waren, maar omdat ze de grenzen -waar wel en niet gedemonstreerd mocht worden- hebben overschreden’’, zei loco-burgemeester van Haarlemmermeer Jurgen Nobel: Demonstratie is een belangrijk recht en daar werken we graag aan mee, maar we zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van tienduizenden reizigers en medewerkers van Schiphol én die van demonstranten. In het geval dat er snel ontruimd moet worden, zijn groepen mensen die samenscholen of vastgeketend zijn, een risico.”
Greenpeace is niet te spreken over het ‘hardhandige’ optreden van de marechaussee. Volgens Greenpeace zijn de arrestanten overbracht naar de Koningin Máxima Kazerne in Badhoevedorp waar ze in de loop van de avond weer zijn vrijgelaten. ,,De honderden andere actievoerders zijn vanaf Schiphol Plaza allemaal met bussen afgevoerd naar locaties ver buiten Schiphol. Onder de arrestanten zijn jongeren die zich zorgen maken over hun toekomst en omwonenden van Schiphol die nachten wakker liggen van het lawaai en zich zorgen maken om de gezondheid van hun kinderen’’, aldus campagneleider Dewi Zloch.
De manifestatie van Greenpeace wordt morgen hervat op het plein voor Schiphol Plaza. Mochten de demonstranten terugkeren in Plaza, dan zal er volgens de loco-burgemeester weer worden ingegrepen.
‘Vreedzaam protest’
Eerder op de ochtend hadden activisten een spandoek opgehangen op een grote reclamezuil naast de verkeerstoren met de tekst: Schiphol vliegt alle klimaatgrenzen voorbij. Dit spandoek werd echter snel verwijderd.
,,Wij beroepen ons op ons recht op vreedzaam protest. Bovendien is het niet ons doel om reizigers te hinderen. We vragen in het hart van de vervuiling aan Schiphol om met een klimaatplan te komen. De luchtvaart kan de dans niet blijven ontspringen,” aldus Dewi Zloch van Greenpeace. Aan de 24-uurs massa-actie in Schiphol Plaza doen volgens de organisatie ‘getrainde actievoerders’ mee.
De actievoerders eisen een klimaatplan van Schiphol. Ze willen minder vluchten, geen Lelystad Airport, korte afstandsvluchten vervangen door de trein en een eerlijke prijs voor het vliegen. Op de vliegtickets zit nu namelijk geen belasting. Schiphol liet eerder weten hard te werken aan de verduurzaming van de luchtvaart. Daarbij zegt de luchthaven in 2050 klimaatneutraal te willen zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
Besluit over avondklok duurt nog enkele dagen, kabinet polst oppositie
Het kabinetsbesluit over het instellen van een avondklok zal waarschijnlijk nog enkele dagen op zich laten wachten. Het kabinet polst de oppositie daarover momenteel en kijkt ook intensief naar alternatieven. Maar extra ingrijpen lijkt onvermijdelijk. -
PREMIUM
Welk rapportcijfer geef jij je coronadagen? Lezers reageren
In zijn column van afgelopen donderdag riep Frank Poorthuis lezers op om hun coronadagen een rapportcijfer te geven. Hieronder lees je een selectie van de reacties die binnenstroomden.
-
PREMIUM
Joost mag 't weten Kettingrokende buren reageren helaas niet op onze nette brief
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
PREMIUM
VIDEO Kappers slaan alarm om spelregels lockdown: ‘We krijgen helemaal niets’
Kappers slaan alarm. Corona hakt er diep in. Ze voelen zich vergeten in de stroom steunmaatregelen. ,,Kappersbedrijven krijgen niets! En dat terwijl hun vaste lasten doorlopen. Ondernemers zijn wanhopig”, zegt Gonny Eussen van brancheorganisatie Anko. -
PREMIUM
Dicht door corona: dit krijg je wel of niet terug van je abonnement
We konden afgelopen jaar nauwelijks gebruikmaken van ons sportschoolabonnement, de museumkaart en andere tickets, maar betaalden er wel voor. Soms kun je het geld terugkrijgen, als je dat wilt tenminste.