Volledig scherm
Burgemeester Aleid Wolfsen van de gemeente Utrecht. © anp

26 sollicitanten burgemeesterspost Utrecht

AD ReferendumNaar de burgemeesterspost in Utrecht hebben 26 mensen gesolliciteerd, 20 mannen en 6 vrouwen. Onder de sollicitanten zijn 8 (oud-)burgemeesters en 6 kandidaten met een andere bestuurlijke achtergrond. Dat heeft een woordvoerster van de Utrechtse commissaris van de Koning, Willibrord van Beek, woensdagmiddag laten weten. Opmerkelijk: een van de sollicitanten is slechts 17 jaar oud. De sollicitatietermijn is maandag gesloten.

Zeven burgemeesterskandidaten zijn van lid van de PvdA. Vier hebben een VVD-achtergrond, drie zijn van CDA-huize en één sollicitant is van GroenLinks. Van zes kandidaten is de politieke achtergrond niet bekend en vijf mensen hebben geschreven dat ze partijloos zijn.

Agnes Jongerius en Jan van Zanen
De post in Utrecht komt beschikbaar omdat burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) per 1 januari 2014 na 6 jaar vertrekt. De meest genoemde kanshebbers zijn oud-vakbondsvrouw Agnes Jongerius en Jan van Zanen (VVD), die nu burgemeester van Amstelveen is. Zij hebben beiden bevestigd noch ontkend dat ze hebben gesolliciteerd.

Henk Westbroek
Zanger, Utrechter en oud-politicus Henk Westbroek heeft wel gezegd dat hij opnieuw een gooi naar de functie heeft gedaan. Westbroek zat aan het begin van deze eeuw enkele jaren in de Utrechtse gemeenteraad voor Leefbaar Utrecht. In 2007 probeerde hij ook burgemeester te worden.

17-jarige Hidde van Koningsveld
Een andere Utrechtse sollicitant is de 17-jarige Hidde van Koningsveld, die zichzelf vanwege zijn leeftijd niet heel veel kans geeft.

  1. LIVE | D66 en PVV botsen over vorming Europees leger: ‘Miljarden in bodemloze put’

    LIVE | D66 en PVV botsen over vorming Europees leger: ‘Miljarden in bodemloze put’

    Hoewel VVD’er Mark Rutte en FvD-leider Thierry Baudet doen voorkomen alsof de Europese Verkiezingen vooral om hun partijen gaan, is de strijd met de overige kandidaten allerminst gestreden. Zo staat de PvdA in een van de slotpeilingen boven Forum en lijkt ook GroenLinks winst te gaan boeken. De twaalf lijsttrekkers voor het Europees Parlement gaan vanavond voor de laatste keer met elkaar in debat, voorafgaand aan het debat tussen Rutte en Baudet. Mis niks met ons liveblog.