Volledig scherm
Er zijn zeven Eritreeërs opgepakt. © Tom van der Put / MaRicMedia

28 Eritreeërs opgepakt op industrieterrein Moerdijk

Op industrieterrein Moerdijk in de buurt van Breda zijn vandaag in totaal 28 Eritreeërs staande gehouden. In de ochtend werden zeven personen aangetroffen. Zij zijn meegenomen naar het politiebureau. Een politiehelikopter vond daarna nog eens 21 vreemdelingen. De zoekactie is inmiddels gestaakt.

De Koninklijke Marechaussee kamde samen met de politie het omliggende gebied uit. De 21 verstekelingen die later werden gevonden, zijn omstreeks 12.30 uur meegenomen naar de Brigade Zuid-Holland, dat gevestigd zit in Rotterdam. Daar zal de identiteit en de afkomst (waarschijnlijk allemaal Eritreeërs) van de personen worden onderzocht. Wat er daarna met hen gebeurt, kan een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee op dit moment nog niet zeggen.

Dat zeven vreemdelingen mee zijn genomen door de politie en de anderen door de Koninklijke Marechaussee, heeft te maken met het gebied waar zij gevonden zijn. Een woordvoerder van de politie laat weten dat gevonden personen binnen het havengebied worden overgeleverd aan de Marechaussee. Daarbuiten is het de taak aan de politie.

Beperkte politiecapaciteit

Onlangs wond burgemeester Jac. Klijs van Moerdijk zich nog op over de beperkte politiecapiciteit bij de haven. Het Moerdijkse haventeam bestaat uit slechts drie agenten. Daarover schreef Klijs een brief aan minister Ferdinand Grapperhaus. 

De burgemeester dringt aan op een gesprek met de bewindsman over het ‘groeiende probleem’ met Albanese gelukszoekers, die via zijn gemeente richting Engeland willen. Nu zijn het dus Eritreeërs. 

Overspoeld

,,Verzorgingsplaats Streepland langs de A16 en de zeehaven van Moerdijk worden de afgelopen maanden overspoeld door Albanezen. Het ziet er niet naar uit dat de problematiek de komende tijd zal verminderen. Sterker nog, ik heb signalen vanuit andere zeehavens dat Moerdijk steeds vaker wordt genoemd als plaats van waaruit de reis naar het Verenigd Koninkrijk wordt voortgezet'', schreef Klijs.