Volledig scherm
© ANP

2843 veroordeelden zitten niet in de cel

Het aantal veroordeelden dat onterecht vrij rondloopt, is gestegen. Vorig jaar wisten nog 2417 criminelen uit de cel te blijven, ondanks dat de politie naar ze op zoek is. Dit jaar zijn er ruim 400 criminelen bijgekomen. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie) aan de Tweede Kamer.

Het is een hardnekkig probleem. In totaal gaat het om ruim 12.000 veroordeelden, bleek 2 jaar terug al. Het grootste deel daarvan werd door toenmalig staatssecretaris Teeven als verloren beschouwd, omdat ze niet te vinden zouden zijn. Maar naar ruim 2400 criminelen, veroordeeld tot celstraffen langer dan 120 dagen, ging de politie actief op zoek.

Het is maar ten dele gelukt om ze te vinden, blijkt nu. Van deze groep, vooral schuldig aan diefstal, inbraak en geweld, heeft 19 procent alsnog zijn straf uitgezeten. Maar intussen is het aantal veroordeelden dat zijn straf ontloopt, gegroeid naar 2843 dit jaar. Volgens Dijkhoff gaat het vooral om veroordeelden met een buitenlandse of onbekende verblijfplaats. Zij zijn lastig te vinden, waardoor ze hun straf ontlopen.

De top van het Openbaar Ministerie heeft rechters daarom gevraagd bij buitenlandse of zwervende misdadigers vaker snelrecht toe te passen, waardoor ze meteen in hechtenis worden genomen. Verder dreigt justitie veroordeelden in een sober gevangenisregime te plaatsen, als ze zich niet zelf melden. Als ze wel komen opdagen, krijgen ze meer uren onderwijs, bezoek en vrijheid. Tijdens een proef zorgde deze dreiging ervoor dat 10 procent meer veroordeelden zichzelf meldden bij de gevangenis.

Onlangs werd het probleem van vrij rondlopende veroordeelden weer pijnlijk duidelijk toen bleek dat Bart van U. een celstraf van 3 jaar nooit uitzat, ondanks dat hij zich meldde bij de politie. Hij wordt verdacht van de moorden op zijn zus en op oud-minister Borst.

  1. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.