Volledig scherm
Een gesloopte auto en een vuilcontainer staan op de Stationsweg in Haren. © anp

30 gewonden na Project X Haren

UpdateBij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Martini Ziekenhuis hebben zich in de nacht van vrijdag op zaterdag zo'n 30 mensen gemeld met verwondingen na Project X Haren, het totaal uit de hand gelopen Facebook-feest in Haren, onder de rook van Groningen.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Het gaat vooral om jongeren die snij- en hoofdwonden en kneuzingen opliepen. In een enkel geval was er sprake van een botbreuk. 'Er zijn veel hechtsetjes gebruikt', aldus een woordvoerster van het Martini Ziekenhuis. Beide ziekenhuizen is niets bekend over zwaargewonden.

Ravage
De ravage die relschoppers vrijdag hebben veroorzaakt in het centrum van Haren werd zaterdagochtend bij het eerste daglicht goed zichtbaar. De straten lagen bezaaid met blikjes en andere rotzooi. Winkeliers kwamen al vroeg naar het centrum om de schade aan hun winkels te inspecteren. Puien waren ingegooid en overal ligt glas.

Inwoners van Haren steken momenteel massaal de handen uit de mouwen. Overal wordt schoongemaakt Ondernemers, maar ook moeders met hun dochter, zijn overal met bezems in de weer. 'Haren kan elke hulp gebruiken', zegt een moeder met haar 9-jarige dochter in de Kerkstraat die nog bezaaid is met versplinterd glas, bierblikjes en andere rotzooi. Beiden hebben handschoenen aan en een vuilniszak in de hand.

In de ijssalon Italini even verderop neemt de eigenares huilend de schade op. De ijssalon ligt op de hoek bij de kerk waar in de nacht van vrijdag op zaterdag honderden relschoppers in gevecht gingen met de mobiele eenheid. 'Daar hebben we al die jaren zo hard voor gewerkt', zegt zij. De vloer van Italini is bezaaid met glas en stoelen en tafels zijn omver geschopt. Een deel van de ruiten is gesneuveld en een vitrine met met ijs is aan diggelen geslagen. 'Wat er verder ook gebeurt, we gaan vandaag wel weer open', aldus de eigenaresse.

De rellen in Haren onstonden gisteravond nadat duizenden jongeren een uitnodiging van Merthe, een 16-jarig meisje uit Haren, hadden geaccepteerd. Ze had via Facebook haar familie en vrienden uitgenodigd voor een feestje, maar was vergeten aan te geven dat het om een privéfeestje ging.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Charges
De ME voerde gisteravond diverse charges uit, maar kon niet voorkomen dat de relschoppers een spoor van vernielingen achterlieten. Auto's werden omgegooid, schuren van bewoners werden opengebroken, ruiten werden ingegooid.

Ambulancemedewerkers en brandweerlieden werden ernstig gehinderd in hun werkzaamheden. Dat heeft de politie zaterdag gemeld. Ook zijn twee agenten lichtgewond geraakt.

Hulpverleners gehinderd
'Hulpverleners werden belaagd door relschoppers. Zij verhinderden ambulancepersoneel om hulp te verlenen en brandweerlieden om brand te blussen', zei een woordvoerster van de politie. Volgens haar voelden hulpverleners zich niet veilig en durfden zij vaak hun wagen niet uit.

Ook is een journalist geslagen, aldus de woordvoerster.

Pas rond 1.15 uur was Haren zo goed als verlaten. Er waren nog wel veel politieagenten en leden van de mobiele eenheid op de been.
Maar de grote groepen relschoppende jongeren zijn verdwenen, meldde een ANP-verslaggever vannacht ter plaatse.

Informatienummer
De gemeente heeft zaterdag een informatienummer geopend voor de bewoners. Het publiek kan 050-3114450 bellen voor informatie over de rellen van vrijdagavond in het dorp.

De gemeente heeft ook Slachtofferhulp ingeschakeld voor bewoners die geschrokken zijn van de rellen die vrijdagavond plaatsvonden in de Groningse plaats. Zaterdag om 14.00 uur is er een bijeenkomst waar burgers met medewerkers van Slachtofferhulp kunnen praten, hun ervaringen kunnen delen en vragen kunnen stellen. Dat meldt de gemeente op de website.

Voor Harense ondernemers heeft de gemeente voor zaterdag een aparte bijeenkomst georganiseerd. Ook daar is Slachtofferhulp aanwezig, aldus de gemeente.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© EPA

Aanhoudingen
De recherche heeft direct na de rellen een opsporingsteam opgezet om alle daders op te sporen. Vrijdagavond werden 20 verdachten aangehouden. Volgens de politie is er daarna nog een aantal relschoppers opgepakt.

In de loop van de ochtend maakt de politie het exacte aantal arrestaties bekend. De politie gaat er van uit dat een relatief kleine groep relschoppers verantwoordelijk is voor de chaos.