4-jarige Tom heeft een supersnel renpaard in zijn hoofd

VideoMet zijn 4 jaar is de Amersfoortse Tom de Boevere misschien wel de jongste schrijver van het land. Met zijn moeder schreef en tekende hij het boek Gewoon Tom. Niet zonder succes: bijna dagelijks levert Tom weer een stapel boeken af bij het postkantoor voor verzending naar zijn lezers. Dat zijn niet alleen familieleden. Ook via zijn eigen Facebookpagina verkoopt hij tientallen boeken.

Quote

Door te tekenen kan Tom zijn gevoel kwijt

Volledig scherm
© Cees Wouda

Tom (4) is een energiek, nieuwsgierig en ondernemend ventje. Hij heeft veel vragen en is constant op ontdekkingspad. Stilzitten kan hij niet. Dat is volgens Tom ook niet zo gek, want er woont een supersnel renpaard in zijn hoofd. ,,Die gaat 80 kilometer per uur. Veel sneller dan anderen. Die gaan maar 30.” Een halfjaar geleden vroeg hij zijn moeder Noor Veijgen (36): ‘Mam, wil je mij helpen met een boek?’

Gewoon Tom gaat over Tom en zijn hoogbegaafdheid. Noor: ,,Tom tekende steeds een paard. Ik vroeg hem waarom? Hij zei dat dat het supersnelle renpaard is waardoor hij alles snel leert en begrijpt. Hij vindt het moeilijk om te praten over de beperkingen die zijn hoogbegaafdheid met zich meebrengt (hij zit in groep één, maar kan al lezen en schrijven). Door te tekenen kan hij zijn gevoel kwijt.”

Vrachtwagen

Quote

Tom stopt zijn paard in de vrachtwa­gen als hij zichzelf moet afremmen

Het renpaard staat symbool voor hoe Tom zich op school en met leeftijdsgenoten voelt. In zijn boek staat een tekening van het paard dat is opgesloten in een vrachtwagen die door Tom wordt bestuurd. Tom tekende gedetailleerd de banden van de vrachtwagen, grassprieten, hoeven van het paard en het weer: omweer. In Toms handschrift staat geschreven ‘Paart van Tom’. ,,Ik weet nu wel dat het met een d is, hoor,” fluistert hij. ,,Tom stopt zijn paard in de vrachtwagen als hij zichzelf moet afremmen.” Noor slaat de bladzijde om. ,,En dit tekent hij op school.” Een paar krassen met een potlood. ,,Pas toen wij dat zagen viel alles voor ons op z’n plek. Hij past zich op school aan, omdat hij denkt dat dat van hem wordt verwacht.”

Tom pakt de tablet en zet een liedje op. Geen kindermuziek, nee, André Hazes Jr. ,,Dat heeft denken we te maken met de emotie in de stemmen. Nick en Simon doen het ook goed”, zegt zijn moeder. Muziek kan Tom tot tranen beroeren, maar hij schaamt zich daarvoor en zegt tegen iedereen dat hij muziek stom vindt. ,,Het is lastig om Tom in gesprek te zien met leeftijdsgenoten. Hij vertelt ze wat hem bezighoudt en die halen hun schouders op en kijken hem met een blik aan van: huh, waar heb je het nou over?”

Vanwege het gebrek aan herkenning bij anderen vroeg Tom zijn moeder of er boeken zijn over kinderen zoals hij. ,,We kwamen er achter dat er wel boeken zijn, maar voor tieners. Tijdens het maken van dit boek – ik heb tekeningen voor het boek gemaakt, maar die moest ik aan Tom voorleggen – kreeg ik een kijkje in zijn keuken. Hij liet me zien hoe vaak hij zijn renpaard verstopt.”

Bedrijf

Tom verdiept zich momenteel in het ondernemerschap. Hij weet hoeveel het kost om zijn boek te verzenden, kijkt op internet filmpjes over ondernemen en gaat binnenkort met zijn moeder naar de startersdag van de Kamer van Koophandel. ,,Want ik ben een ondernemer. Ik heb een bedrijf.” Bij de postbalie van de supermarkt om de hoek kennen ze Tom al. ,,Dan zeggen ze: zo jongen, de zaken gaan goed, hé. Hij knikt dan trots.”

Volledig scherm
Tom - vier jaar - maakt boek verslag Rachel van Kommer © Cees Wouda