Volledig scherm
Bewoners van de Heikant. © theo kock

40.000 extra zorgbanen door nieuwe zak geld verpleeghuizen

De beloofde zak geld van zo'n 2,1 miljard euro per jaar voor extra handen aan het bed levert 'op termijn' banen voor 40.000 extra zorgmedewerkers op. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn vanavond aan de Tweede Kamer.

 Van Rijn: ,,Een waardige oude dag voor bewoners en medewerkers die de ruimte krijgen en met trots hun werk kunnen doen. Dat is de essentie van goede verpleegzorg. Met de nieuwe normen voor kwaliteit en personeel is nu voor iedereen helder waar alle verpleeghuizen aan moeten gaan voldoen om goede verpleegzorg overal te realiseren.”

Extra geld 

Het kabinet heeft eerder dit jaar al 100 miljoen euro voor 2017 beschikbaar gesteld voor de verpleeghuislocaties waar op dit moment sprake is van grote kwaliteitsproblemen en waar de basisveiligheid moet worden verbeterd. Hier bovenop komt dit jaar een extra bedrag van structureel 100 miljoen, als eerste stap waarmee alle verpleeghuizen hun kwaliteit kunnen verbeteren. 

De nieuwe geldstroom loopt richting 2021 op naar 2,1 miljard euro. De komende jaren kunnen er volgens het Centraal Planbureau jaarlijks maximaal 10.000 extra banen voor gekwalificeerde medewerkers in de verpleeghuiszorg worden geregeld.  

Overigens moeten de nieuwe landelijke normen voor voldoende en vakbekwaam personeel nog uitgewerkt worden tot specifieke normen, die aansluiten bij iedere afzonderlijke zorgorganisatie en de aard van de doelgroep(en). Die nieuwe eisen gaan op zijn vroegst pas in 2020 gelden.    

Nog niet gelukkig

De SP zegt in een reactie nog niet gelukkig te zijn met de set kwaliteitseisen die staatssecretaris Van Rijn liet opstellen door het Zorginstituut. Die eisen zouden nog niet hard genoeg zijn.

Kamerlid Lilian Marijnissen: ,,Over meer zorgmedewerkers om de kwaliteit van zorg te verbeteren en de werkdruk te verlagen, wordt al heel lang gesproken. De SP is voor een duidelijke norm van 2 zorgmedewerkers op 8 verpleeghuisbewoners om goede zorg te kunnen garanderen. Het is nodig en goed dat er extra geld komt, maar geld voor zorg moet naar zorg en daarom moet de personele bezettingsnorm hard zijn ."   

Volledig scherm
Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS. © ANP