48 opgepakte Piet-demonstranten weer vrij, maar worden wel vervolgd

De 48 actievoerders die gisteren bij de intocht in Tilburg werden opgepakt, voor onder meer verstoring van de openbare orde, zijn weer vrijgelaten. Ze kunnen volgens de politie nog wel een boete verwachten. ,,Ze worden in elk geval vervolgd’’, aldus een politiewoordvoerder. 

De pro-Zwarte Piet-demonstranten werden gisteren aangehouden op de Burgemeester Brokxlaan. Dat was vlakbij de aangewezen plek waar tegenstanders van Zwarte Piet legaal demonstreerden. De politie pakte de 48 actievoerders op om ongeregeldheden te voorkomen. Mogelijk waren er extra veel betogers in Tilburg omdat de bekende anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie medestanders opriep, naar de stad af te reizen en de pro-Zwarte Piet-demonstranten daar weer op afkwamen.

Alle 48 pro-Zwarte Piet-demonstranten werden gisteren voor 18.00 uur vrijgelaten. De groep wordt verdacht van samenscholing of ongeregeldheden, omdat ze dreigden de toegestane demonstratie van tegenstanders van Zwarte Piet te verstoren. Het gros van de groep werd ingesloten, een enkeling brak door de barrière van de politie heen. De demonstranten werden opgepakt en met een bus afgevoerd. Bij sommigen werd vuurwerk gevonden. Ook is er een vlindermes en een klein zakje wiet in beslag genomen. Door alle commotie werd de anti-Zwarte Piet demonstratie eerder gestaakt. 

Minderjarigen

Volledig scherm
Demonstraties tijdens intocht Sinterklaas in Tilburg.

Drie anderen werden opgepakt omdat ze niet voldeden aan een bevel of vordering. Een ander kon zich niet legitimeren en is daarom opgepakt. Het is niet duidelijk of het hier om voor- of tegenstanders van Zwarte Piet gaat. 

Onder de opgepakte verdachten waren in elk geval twee minderjarigen, van 13 en 15 jaar. Zij mochten al vrij snel na hun arrestatie naar huis.

Extra capaciteit

De politie zette gisteren extra mensen in, nadat in andere steden protesten rond intochten uit de hand liepen. Hoeveel agenten er precies in Tilburg waren wil een woordvoerder niet zeggen. ,,We sluiten ons ook aan bij de eerdere reactie van de burgemeester. We hebben in Tilburg vele kinderen blij gemaakt en een mooie en feestelijke Sinterklaasintocht gevierd en tegelijkertijd hebben we mensen de ruimte gegeven om in vrijheid hun mening te uiten’’, aldus de woordvoerder. 

Volledig scherm
Demonstraties tijdens intocht Sinterklaas in Tilburg.
Volledig scherm
Er werd bij de aanhoudingen ook een vlindermes gevonden.