5,5 miljoen euro aan Irak in ruil voor hulp bij terugkeer asielzoekers

Nederland geeft Irak onder voorwaarden 5,5 miljoen euro voor de herintegratie van uitgeprocedeerde Iraakse asielzoekers die vanuit Nederland terugkeren naar hun land. Ook biedt ons land 50 plaatsen aan hogescholen in Nederland aan voor Irakezen om eerst een studie te doen.

Het aanbod is echter niet vrijblijvend, zei minister Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) vandaag in Den Haag na een gesprek met zijn Iraakse collega Shafiq Duski (Migratie). Irak moet volgens Leers wel meewerken aan de terugkeer van uitgeprocedeerde landgenoten. Leers gaat in september naar de Iraakse hoofdstad Bagdad om verder te praten. Duski overlegt intussen met het parlement. Hij wil een gefaseerde terugkeer, omdat het om heel veel mensen gaat. Irak kan dat niet zomaar aan.

Volgens Leers was het overleg met Duski niet gemakkelijk. Duski was de afgelopen dagen in Nederland naar aanleiding van telefoongesprekken met Leers over het tentenkamp van Iraakse asielzoekers bij Ter Apel. Die protesteerden daarmee tegen hun dreigende uitzetting uit Nederland.

  1. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reële scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de SIM-kaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.