Volledig scherm
Groenlinks-fractievoorzitter Jolande Sap. © ANP

50.000 mensen tekenen voor kinderpardon

50.000 mensen hebben inmiddels de petitie voor een zogenoemd kinderpardon getekend. Dat meldt initiatiefnemer GroenLinks. De ondertekenaars willen dat hier gewortelde kinderen van buitenlandse oorsprong in ons land mogen blijven.

Na de intensieve debatten over een aantal individuele gevallen, zoals Mauro Manuel, werd het stil, aldus GroenLinks. Daarom begon de partij maandag met de actie, samen met een stel bekende Nederlanders. 'Er zitten nog steeds jonge kinderen in onzekerheid.' Het gaat om 1000 tot 2000 kinderen.

Een brief van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel), die gisteren naar de Tweede Kamer ging, lijkt de initiatiefnemers vooralsnog weinig hoop te bieden. De bewindsman wijst erop dat hij rechterlijke uitspraken en bestuursrechtelijke beslissingen waartegen geen beroep meer mogelijk is, moet uitvoeren. Ook is hij bang voor het geven van ongegronde hoop. Hij is juist bezig vreemdelingen sneller duidelijkheid te geven over hun perspectief op verblijf in Nederland en wil maximale inzet op terugkeer als daartoe moest worden besloten.