Volledig scherm
Henk Krol ( 50 Plus ). © Frank de Roo

50Plus laat werkenden en bedrijven opdraaien voor AOW-plannen

Werkende mensen en het bedrijfsleven moeten in de plannen van 50Plus miljarden euro’s ophoesten om de AOW-leeftijd te kunnen verlagen naar 65 jaar. Dat bleek vanmorgen tijdens de financiële verantwoording van het verkiezingsprogramma.

Naast een welvaartsvaste én hogere AOW-uitkering wil 50Plus alle gepensioneerden een belastingverlichting geven, het eigen risico in de zorg verlagen en de erf- en schenkbelasting afschaffen. Financiële dekking wordt gevonden door lastenverzwaringen voor jongere generaties.

Zo wordt de arbeidskorting voor werkende mensen bevroren (opbrengst: 1,7 miljard). Daarnaast wil de ouderenpartij voor burgers de inkomstenbelasting verhogen (levert 0,8 miljard op). Verder krijgt het bedrijfsleven een lastenverhoging van ruim 3,5 miljard euro om de oren.

Ook moet accijns op wiet worden ingevoerd (na legalisatie), de accijns op tabak dient te stijgen en suikerhoudende frisdranken en snoep moeten onder het hoge btw-tarief komen. Verder komt er een extra bezuiniging van 1,4 miljard terecht bij de provincies, de gemeenten en het Rijk.

Narekenen

Quote

Ik kan zelf tellen

Martin van Rooijen, financieel expert

Van nivellering door de verschillen tussen rijk en arm te laten afnemen is totaal geen sprake in het programma van 50Plus, bevestigde financieel expert Martin van Rooijen vanmorgen. Wel zou de ouderenpartij ook op langere termijn streven naar financiële degelijkheid.

Of dat klopt, is niet te controleren: Van Rooijen, ooit staatssecretaris op Financiën, weigert het programma te laten narekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zo’n onafhankelijke doorrekening noemt hij ‘helemaal niet nodig’. ,,Ik kan zelf tellen”, aldus de oud-staatssecretaris op Financiën.

Veeg uit de pan

Quote

Krol had het allemaal anders moeten formuleren

Jan Nagel, partijvoorzitter

Tijdens de presentatie op het hoofdkantoor van 50Plus, gevestigd in een statig pand aan de Haagse Kneuterdijk, gaf partijvoorzitter Jan Nagel zijn eigen lijsttrekker, Henk Krol, nog een veeg uit de pan. Krol suggereerde eerder deze week dat de AOW omlaag moet als iedereen straks met zijn 65ste met pensioen wil.

Hij had er volgens Nagel echter bij moeten vermelden dat 50Plus de werkenden en het bedrijfsleven de rekening zal laten betalen om dat te voorkomen. ,,Krol had het allemaal anders moeten formuleren. Maar ja, het was een dag met veel commotie en dan kan iedereen wel eens een foutje maken. Punt.”

De partijvoorzitter is niet boos op zijn lijsttrekker, maar toch was Krol niet aanwezig bij de financiële verantwoording van het verkiezingsprogramma. Hij is druk met het voorbereiden van het radiodebat van vrijdag, aldus Nagel. ,,Maar Henk is gewoon te bellen hoor, dit betekent helemaal niets.”

Onbetrouwbaar

Nagel nam gelijk ook even afstand van een onderzoeksrapport van een Tilburgse hoogleraar. In dat rapport over de afgelopen decennia, in opdracht van 50Plus gemaakt, wordt gesteld dat de AOW best weer op 65 kan ingaan. Sterker nog, de uitkering kan ook nog worden verhoogd omdat er geld overblijft.

,,Wij gebruiken die cijfers niet”, voegde Van Rooijen na afloop toe. Ook 50Plus rekent er, net als het CPB, gewoon op dat er ruim 12 miljard nodig is om de komende jaren een welvaartsvaste en hogere AOW met 65 jaar mogelijk te maken. Eerder deed Krol de getallen van de rekenmeesters nog af als onbetrouwbaar.

Volledig scherm
Jan Nagel, lijsttrekker van 50Plus, in november vorig jaar. © anp

Overigens staat in de berekeningen van 50Plus geen letter over de financiële gevolgen van de geplande invoering van een nieuw zorgstelsel: Ziekenfonds 2.0.