Volledig scherm
© anp

50Plus-leider Henk Krol ziet zijn zakenimperium instorten

Het zakenimperium van Henk Krol zakt volledig in elkaar. De rechtbank in Den Bosch heeft gisteren weer twee bedrijven van de 50Plus-leider failliet verklaard. Het gaat om de beheermaatschappij BPG en de webwinkel Gay-Tel, die onder andere seksartikelen en pornofilms verkoopt.

In de nu failliete beheermaatschappij zit ook het pand waar het partijkantoor van 50Plus is gevestigd. 'Deze bedrijven zijn allemaal met elkaar verbonden,' aldus de fractievoorzitter, die zelf de faillissementen heeft aangevraagd. 'Ik heb er buikpijn van.' Vorige week ging de Gaykrant ook al ten onder.

Volgens de curator zijn onder ander de Belastingdienst, uitkeringsinstituut UWV, drukkerijen, een telefoonmaatschappij en een websitebouwer de dupe van de serie faillissementen. De openstaande schulden zouden ongeveer een half miljoen euro bedragen. De 50Plus-leider kan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, maar de curator wil daar niet op vooruitlopen.

Er komt ook een onderzoek van de curator naar de banden tussen de commerciële bedrijven van Krol en de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK), waarvan de 50Plus-leider sinds 1983 oprichter en bestuurslid was. De afgelopen 5 jaar kreeg de stichting ruim 350.000 euro subsidie van het ministerie van Onderwijs. Dat was onder andere voor het uitgeven van brochures en het modereren van een 'online ontmoetingsplaats'.

De stichting heeft vorige week zelf aan het ministerie van Onderwijs gevraagd om de subsidies stop te zetten. Dat gebeurde nadat Krol na 30 jaar besloot om op te stappen als bestuurslid.

De stichting heeft honderdduizenden euro's gekregen, hoewel er nooit jaarrekeningen openbaar zijn gemaakt. Ook zat Krol jarenlang helemaal alleen in het bestuur, volgens gegevens van de Kamer van Koophandel. De stichting heeft bovendien langdurig geclaimd door de Belastingdienst te zijn erkend als goed doel, terwijl dat niet zo was. Donateurs kregen zo ten onrechte voorgespiegeld dat de giften aftrekbaar waren.

Met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) probeert deze krant de stukken te krijgen op basis waarvan de subsidies zijn verstrekt door het ministerie.