5200 leerlingen onvindbaar door coronacrisis, druk op speciaal onderwijs groeit
Rond de 5200 leerlingen zijn door de coronacrisis onvindbaar en per school zitten er gemiddeld 14 kwetsbare leerlingen thuis. Hoe langer de crisis aanhoudt hoe meer de druk op vooral het speciaal onderwijs toeneemt om passende opvang voor deze leerlingen te vinden, concludeert Wim Ludeke, voorzitter van het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs (Lesco).
Bellen, mailen, appen, langsgaan of het bezorgen van brieven in het Nederlands, Turks of Arabisch. Het heeft allemaal geen zin bij de ongeveer 5200 onvindbare leerlingen in Nederland. Sinds de scholen dicht zijn, lukt het bijna twintig procent van de scholen niet om contact te krijgen met gemiddeld vier leerlingen, concludeert de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) na een onderzoek onder 968 schoolleiders in het (speciaal) basis- en voortgezet onderwijs.
Op heel wat scholen worden al kwetsbare leerlingen opgevangen. Gemiddeld gaat het dan om vier leerlingen in een moeilijke positie, naast elf leerlingen van wie de ouders een vitaal beroep hebben. Vooral het speciaal onderwijs ziet dat er een steeds groter beroep op hen gedaan wordt hoe langer de crisis duurt, stelt Ludeke. ,,Sommige leerlingen zijn nu nog onvindbaar. Maar er is bijvoorbeeld ook een grote groep leerlingen die geweldig veel baat heeft bij een goede dagstructuur. De frustratie daarover kan leiden tot vastlopende gezinnen. Dat kan zowel aan de leerlingen als aan de thuissituatie liggen. Daardoor kunnen leerlingen echter niet goed meekomen in het thuisonderwijs.”
Daarmee groeien de dilemma’s. Ludeke: ,,Voor sommige scholen is de deuren openen een logische consequentie van de grote betrokkenheid in het speciaal onderwijs. Andere scholen willen meer rekening houden met de veiligheid van leerlingen en docenten en zijn gereserveerder.”
Samenwerking gaat beter
Vooral bij deze gezinnen wil je toch even achter de voordeur komen
Schoolleiders spelen een belangrijke rol bij het signaleren en aanpakken van problemen in gezinnen, stelt het AVS. Maar het uitvoeren van de leerplicht en de verantwoordelijkheid voor goede opvang tijdens deze crisis, liggen in eerste instantie bij lokale autoriteiten (veelal gemeenten) en niet bij de school. 83 procent van de schoolleiders stelt dat er inmiddels wel goed wordt samengewerkt met lokale autoriteiten hierin.
Astrid Berendsen, bestuursvoorzitter van de stichting De Onderwijsspecialisten, dat bestaat uit 25 scholen in het speciaal onderwijs, heeft inmiddels een goed beeld van de leerlingen waar geen contact mee is. ,,We hebben over het algemeen juist meer contact met ouders dan we regulier zouden hebben. Ik heb de directeuren gevraagd bij te houden welke leerlingen daarbij nu uit beeld zijn.”
,,Vooral bij deze gezinnen wil je toch even achter de voordeur komen. Maar als school hebben we voornamelijk een signalerende functie. De leerplicht ligt bij de gemeente, waar we goed mee samenwerken. Alle scholen zijn nu bezig met de vraag hoe je dit organiseert”, aldus Berendsen.
Leerachterstanden
Dat de werkdruk op scholen groeit, blijkt ook uit de enquête van AVS, waarin driekwart van de schoolleiders spreekt over een hogere druk. Dat is ook één van de redenen dat Berendsen momenteel nog niet te veel bezig wil zijn met eventuele leerachterstanden. ,,Dat geeft alleen maar extra druk bij personeel en leerlingen, terwijl we er nu met zijn allen voor moeten zorgen dat we de kwetsbare leerlingen in beeld hebben en houden. Zowel leerlingen als mijn personeel wil ik het liefst veilig en rustig door de crisis heen loodsen. Daarna kunnen we gaan reflecteren op eventuele achterstanden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vooral kinderen uit arme gezinnen raken achterop door de scholensluiting (en dit is waarom)
Laptops worden geregeld en wiskunde wordt wel weer ingehaald. Het is vooral de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen in een moeilijke situatie waar deskundigen zich zorgen over maken. De kloof tussen arme en rijke kinderen wordt groter tijdens de maanden dat ze niet naar school kunnen. -
PREMIUM
17-jarige ging Perry (21) in auto te lijf met een mes en vermoordde hem met 42 steken
De 21-jarige Perry uit Rozenburg had geen schijn van kans toen een 17-jarige dorpsgenoot hem in zijn auto met een mes te lijf ging. Hij kon geen kant op, werd 42 keer gestoken en overleed ter plekke. Wat de tiener bezielde, blijft zelfs na de uitspraak van de rechtbank een raadsel. -
PREMIUM14
Personeelstekort dwingt hotels en campings tot creatieve oplossingen: ‘Keukens zullen vroeger dichtgaan’
Kleinere terrassen, minder hotelkamers en op de camping je eten bestellen met een QR-code. Bezoekers gaan deze zomer ondervinden dat de horeca- en toerismebranche kampen met een enorm personeelstekort. In de coronatijd kozen veel medewerkers voor beter betalende alternatieven. ,,Tegen de GGD kunnen wij niet opboksen.’’ -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUM1941-2022
Willibrord Frequin plaveide de weg voor volgende generaties tv-makers: ‘Hé, jij, vind je dat normaal?’
Met Willibrord Frequin ging op Hemelvaartsdag een journalist en tv-persoonlijkheid heen die het begrip kleurrijk van een nieuwe dimensie voorzag. Hij leefde voor drie, voor dertig misschien wel, en plaveide de weg voor volgende generaties tv-makers. ‘Hé, jij, vind je dat normaal?’ -
Nieuwe wethouders zijn moeilijk te vinden: ‘Wordt gezien als vervelende baan’
Het is steeds lastiger mensen te vinden die wethouder willen worden. Dat stelt de Wethoudersvereniging. Met nog zo’n twee derde van de gemeenten die druk aan het formeren zijn is dat een groot probleem.